Cenevre görüşmeleri kapsamında 7 ülke bir araya geldi

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Cenevre görüşmeleri kapsamında birçok ülkenin temsilcisiyle Cenevre’de bir araya geldi.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen göreve geldikten sonra ilk defa Suriye’deki savaşa siyasi çözüm arayışı çerçevesindeki Cenevre görüşmeleri kapsamında resmi olarak sabah saatlerinde Almanya, Fransa, Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan, İngiltere ve ABD’li üst düzey yetkililerle BM Cenevre ofisinde bir araya geldi.

2019 yılının başında BM Suriye Eski Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’dan görevi teslim alan Geir Pedersen, bu Cuma günü ilk defa Cenevre görüşmeleri kapsamında BM Cenevre Ofisinde bir toplantı gerçekleştirdi.

7 ÜLKENİN ÖZEL TEMSİLCİSİ KATILIYOR

Sabah saatlerinde başlayan toplantıya, Özel Temsilci Geir Pedersen ve ekibinin yanı sıra, ABD Suriye Özel Elcisi James Jeffrey, Almanya Özel Temsilcisi Robert Rohde, Mısır Dış İşleri Bakanı Asistanı Yasser Elwy, Fransa Suriye özel temsilcisi Francois Sénémaud, Ürdün Özel Temsilcisi Harron Hasan, Suudi Arabistan Temsilcisi Thamer Sabhan, İngiltere Özel Temsilcisi Martin Longden katıldı.

Geçtiğimiz hafta Rusya, İran ve Türkiye garantörlüğünde düzenlenen Astana toplantılarına katılan Özel Temsilci Geir Pedersen, Cenevre görüşmelerini destekleyecek ortak bir forum oluşturulması gerektiğine vurgu yapmıştı.

Pedersen’in önümüzdeki haftalarda Astana Toplantılarının garantör ülkeleri olan Rusya, İran ve Türkiye özel temsilcileri ile de Cenevre’de bir araya gelmesi bekleniyor.

BAŞARISIZLIKLA SONUÇLANMIŞTI

Cenevre görüşmeleri en son14 Eylül 2018 tarihinde BM Suriye Eski Özel Temsilcisi Staffan de Mistura öncülüğünde gerçekleştirilmişti. De Mistura 4 yılı aşkın bir süre yürüttüğü görevini teslim ederken yaptığı açıklamada başarısızlık itirafında bulunmuştu.