Cezayir’de 3 bin 471 kişiye cumhurbaşkanlığı affı

Cezayir’de Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, yaklaşık 3 bin 500 kişiye af içeren bir kararnameyi imzaladı. Protesto hareketi Hirak’la bağlantılı tutuklular af kapsamında yer almadı.

Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, haklarında kesinleşmiş cezası olan 3 bin 471 kişiye af kararı çıkarttı. Bunların çoğunun cezalarının tamamlanmasına altı ay da daha az süre kalan kişilerden oluştuğu belirtiliyor.

Yazılı açıklamaya göre, bu ilk grubu ikinci bir grup takip edecek. Sonraki affın, cezaları kesinleşmiş, ancak tahliye edilmelerine 12 ay veya daha az bir süre kalmış mahkumları kapsayacağı ifade edildi.

Ancak bu af kararnamesi, toplumsal hareketi “Hirak” ile bağlantılı olarak tutuklananları kapsamıyor. Cezayir’de yaklaşık bir yıldır protesto eylemleri var.

AFP’ye konuşan Tutuklulara Özgürlük Ulusal Komitesi Koordinatörü Kasi Tansaut, “Bu af hareketin tutuklularını etkilemeyecek zira çoğu henüz yargılanmadı” dedi.

Komiteye göre, mevcut durumda 142 eylemci tutuklu bulunuyor, bin 300 kişi hakkında ise Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası ile bağlantılı olaylardan dolayı soruşturma var.

Yılın başından beri toplam 200 muhalifin serbest bırakıldığı bildirildi. Cumhurbaşkanlığı affı ayrıca yolsuzluk, uyuşturucu trafiği veya terörizm gibi suçlardan mahkum olanları da kapsamıyor.

Toplumsal hareket Hirak 22 Şubat 2019’da Abdulaziz Buteflika’nın beşinci kez cumhurbaşkanı olmak için aday olması üzerine ortaya çıkmıştı. Protesto eylemleri nedeniyle Nisan ayında Buteflika istifa etmek zorunda kalmıştı. Ancak daha sonra da eylemler durmadı. Hirak, geçen hafta Cuma günü 50’inci hafta yürüyüşlerini gerçekleştirdi. Hirak, 1962’deki bağımsızlıktan bu yana var olan sistemin lağvedilmesini ve tüm siyasi tutsakların serbest bırakılmasını istiyor.