Cezayir’de bin yargıç Buteflika’nın adaylığına karşı çıktı

Cezayir’de Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın yeniden aday olmasına karşı öfke dinmiyor. Milyonlarca kişinin sokaklara çıkmasından sonra yargıçlar da tepki gösterdi.

Bin dolayında Cezayirli yargı, 20 yıldır iktidarda olan Buteflika’nın 18 Nisan seçimleri için adaylığını çekmemesi halinde, seçimleri gözetlemeyeceklerini açıkladı.

Yazılı bir açıklama yapan yargıçlar, buna karşı yeni bir dernek kurma kararı aldıklarını da bildirdi.

82 yaşındaki Abdulaziz Buteflika, Cenevre’deki bir hastanede iki hafta geçirdikten sonra Pazar günü yeniden Cezayir’e döndü. 2013’te beyin kanaması geçiren Buteflika’nın o tarihten beri halkla teması yok. Buna rağmen iktidarı bırakmıyor. 20 yıllık iktidarı boyunca muhalefeti de pratikte yok etti. Karşıtları, Buteflika’nın görevini yürütme kapasitesinde olmadığını belirterek, Cezayir’in onun adına ve onun gölgesinde danışmanları tarafından yönetilmesinden endişe ediyor

Son iki haftadır Cezayir’de art arda protesto eylemleri gerçekleşiyor. 8 Mart Cuma günü, genellikle kadınlar öncülüğünde milyonlarca kişi sokaklara çıkarak tepkilerini dile getirmişti.

Buteflika’nın geri dönüşünden kısa bir süre önce, bağımsızlıktan bu yana iktidarda olan partisi Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN) tüm tarafları krize son vermek ve ulusal uzlaşıyı geliştirmek için işbirliğine çağırdı.

Ulusal Halk Ordusu Genelkurmay Başkanı General Ahmed Gaid Salah ise “halk ile ordunun ortak bir gelecek vizyonuna sahip” olduğunu belirtti.

Bir tören sırasında konuşan Gaid Salah, “Ordu ile halk arasındaki ilişkiler güçlü ve spontanedir” dedi, ancak mevcut gösteriler konusunda doğrudan bir ifade kullanmadı.

9 Mart günü Fransa'daki Cezayirliler adına Liberation gazetesinde yayınlanan bir bildiride  Salah'tan Cezayir'i bir şiddet sarmalına götürecek güç kullanmaktan kaçınması istenmişti.