Cezayir’de Buteflika dönemi kapandı, mücadele sürüyor

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, milyonların sokaklara dökülmesi ardından, istifasını sundu.

Buteflika, Pazartesi günü yaptığı açıklamada görevi süresinin dolacağı 28 Nisan’dan önce istifa edeceğini bildirdi ancak bu açıklama yeterli görülmedi.

Baskının artması üzerine Buteflika, 20 yıllık iktidarı ardından Salı günü istifasını sundu.

Buteflika kısa açıklamasında, “Bu kararı, mevcut tartışmalara son vermek için aldım” dedi.

Akşam saatlerinde çok sayıda kişi başkent Cezayir’in sokaklarına çıkarak kutlamalarda bulundu.

Senato Başkanı Abdulkader Bensalah’ın geçici olarak Buteflika’nın yerine geçmesi bekleniyor. Bu süre, seçimlere kadar 90 gün olarak belirlenmiş durumda.

82 yaşındaki Buteflika’nın, 2013’te geçirdiği beyin kanaması ardından halkla teması kesilmişti. 1999’da ülkenin başına geçen Buteflika iktidarına karşı 22 Şubat’tan bu yana benzeri görülmemiş bir halk hareketi vardı. Her hafta milyonlarca kişi sokaklara çıkarak, Buteflika’nın gitmesi ve sistem değişikliği istedi.

İMKANSIZ GERÇEKLEŞTİ AMA YETERSİZ

Son haftalarda Cezayir ordusunun şefi General Ahmed Gaed Salah da Buteflika’ya olan desteğini çekti. Saleh, Anayasa’nın ilgili maddesinin uygulamaya konularak Buteflika’nın görevden alınmasını istemişti. Salı günü yeniden açıklama yapan Saleh, halkın yanında olduğunu ve artık zaman kaybedilmemesi gerektiğini belirterek, Buteflika’nın derhal istifa etmesi gerektiğini açıklamıştı.

Buteflika’nın istifası daha bir kaç hafta öncesine kadar imkansız olarak görülüyordu. Cezayirliler arasında Buteflika’nın ölene kadar iktidarda kalacağı yönündeki fikir hakimdi.

Milyonların harekete geçtiği eylemler ardından, sokaklar istifanın yeterli olmadığını düşünüyor. Halk hareketinin öncülerinden biri ve muhalefet partileri, istifanın yeterli olmadığını, mevcut sisteme son verilmesini istiyor. Zira bu sistemle köklü reformların yapılmasının mümkün olmadığı belirtiliyor.

HEPSİ GİTSİN

Reuters’a konuşan halk hareketinin öne çıkan isimlerinden avukat Mustafa Buşahşi, “Buteflika’nın istifası bir şey değiştirmeyecek” dedi. Buşahşi’ye göre, Buteflika tarafından yeni bir hükümetin atanması mevcut siyasi sistemi sürdürmeyi amaçlıyor. Eylemci, “Bu hükümeti kabul etmiyoruz. Eylemler devam edecek” diye ekledi.

Liberation gazetesine konuşan eylemcilerden avukat Lyes Bediaf, “Cuma günü yeniden sokaklara çıkacağız. Hepsinin gitmesini istiyoruz. Değişim mücadelesi şimdi başlıyor. Barışçıl bir değişim, radikal bir değişim. Halkın egemenliğinin Halk Ordusu tarafından korunmasını istiyoruz” dedi.

BİR MUHAREBE KAZANILDI, SAVAŞ DEVAM EDİYOR

Buteflika’nın oyun dışı kalması ardından, yeni bir siyasi düzenleme kendisini dayatıyor. Bir yanda gölgede, pusuda bekleyen kendi klanı var. Bunların medyayı baskı altına alma, manipüle etme kapasitesi yüksek olarak değerlendiriliyor. Şimdiden özellikle sosyal ağlarda çok sayıda yalan haber yayıldığına dikkat çekiliyor. Diğer yanda ise temel gücü elinde bulunduran ordu var. Buteflika, kendi iktidar sırasında orduya büyük yetkiler verdi ve büyük bir bütçe ayırdı.

Cezayir vatandaşları da hukuk devleti için mücadeleyi sonuna kadar götürmede kararlı olduklarını söylüyor. Avukat Lyes Bendief, “Bir muharebeyi kazandık, ama yolsuz sisteme karşı savaş devam ediyor” dedi.