Cezayir'de düşük katılımlı referandum sonuçları onaylandı

Cezayir'de 1 Kasım'da yapılan referandumun nihai sonuçları Perşembe günü Cezayir Anayasa Konseyi tarafından açıklanarak onaylandı.

Referanduma, rekor düzeyde düşük katılım gösterildi. Resmi sonuçlara göre Anayasa reformuna, oy kullanan seçmenlerin yüzde 66,8'i "evet" derken, yüzde 32,20'si karşı çıktı.

Anayasa Konseyi Başkanı Kamel Fenniche, referandumun "şeffaf" ve "iki koşullarda" geçtiğini söyledi.

Ancak birçok Cezayir medyasına göre, referanduma katılım oranı yüzde 23,84'te kaldı.

Bu, Cezayir'de büyük bir seçim için kaydedilen en düşük oran olarak kayda geçerken, rejim için "fiyasko" olarak değerlendirildi.

Kayıtlı seçmenler bazında ele alındığında, Anayasa reformuna seçmenlerin yüzde 15'inden azının "evet" oyu kullandığı anlaşılıyor.

74 yaşındaki Cumhurbaşkanı Abdelmadjid Tebboune, koronavirüse yakalandığı için referandum sırasında Almanya'da bir hastanede tedavi görüyordu. 28 Ekim'de hastaneye kaldırılan Tebboune'un durumunun iyiye gittiği bildirildi.

Afrika'nın bu en büyük ülkesinde koronavirüs vakaları artarken, ülke ciddi bir sosyo-ekonomik kriz tehdidi ile karşı karşıya bulunuyor.

Anayasa reformu, "yeni Cezayir"in "mihenk taşını" oluşturma iddiasında. Reform, Şubat 2019'da ortaya çıkan rejim karşıtı Hirak hareketinin taleplerine yanıt niteliğini taşıyor. Ancak Hirak 1962'deki bağımsızlıktan bu yana uygulamada olan siyasi sistemin tasfiyesini istiyor. Hirak, referandumu da boykota çağırmıştı.

Hirak'a göre bu reform öze dokunmuyor, biçimsel değişiklikler getiriyor. Yeni Anayasa bir dizi hak ve özgürlükleri öne çıkarırken, büyük bir siyasi değişim sunmuyor. Reform başkanlık yetkilerinin aşırı olduğu rejimi ayakta tutmaya devam ediyor.