Cezayir’de öğrenciler rejim değişikliği için sokaklara çıktı

Cezayir’de öğrenciler ve öğretmenler, rejim değişikliği için 20’nci Cuma eylemini gerçekleştirdiler.

Öğrenciler ve öğretmenler son 20 haftadır, her Cuma başkent Cezayir’in sokaklarına çıkarak rejim değişikliği talebini yineliyorlar.

Yüzlerce kişinin katıldığı bu Cuma günkü yürüyüşte, rejim değişikliği ve siyasi tutsakların serbest bırakılmasını talep eden sloganlar atıldı.

Eylemciler sık sık, “Sistem defol”, “Özgür ve demokratik Cezayir” şeklinde sloganlar attı.

Taşınan döviz ve pankartlarda “iktidar halkındır”, “bölgeselciliğe hayır”, “ırkçılığa hayır” ve “basın özgürlüğü” gibi talepler dikkat çekti.

Sınav ve tatil dönemi olduğu için eylemcilerin sayısının geçen haftalara göre daha az olduğu gözlendi. Ancak öğrenciler, yaz döneminde de eylemlere ara vermemek gerektiği çağrısında bulundu.

Aylarca süren protesto eylemleri ardından 20 yıl boyunca iktidarda kalan Abdulaziz Buteflika 2 Nisan’da istifa etmek zorunda kalmıştı. Bu istifa ile birlikte Gaid Salih, ipleri eline almıştı. Salih, haftalardır süren tepki hareketinin taleplerini kabul etmeyi reddediyor.

Halk hareketi, geçiş sürecinin devreye konulması, hükümette ve parlamentoda Buteflika’ya bağlı tüm üyelerin süreç dışına çıkarılması ve cumhurbaşkanlığı seçiminden önce geçiş kurumunun ülkeyi reformdan geçirmesini talep ediyor. Protestocular, mevcut yapı ile seçimlere gidilmesini reddediyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 4 Temmuz’da yapılması öngörülüyordu ancak halk tarafından reddedilmesi ve aday olmaması nedeniyle iptal edildi. Anayasa, Cumhurbaşkanlığı vekalet görevini 90 gün olarak belirliyor. Vekaleten bu görevi yürüten Parlamento Başkanı Abdulkadir Binsalih’in görev süresi teorik olarak Salı günü doldu. Binsalih, yeni bir cumhurbaşkanı seçilene kadar görevde kalacağını açıkladı.