Cezayir’de öğrenciler 'sivil devlet' için yeniden sokaklarda

Cezayir’de başta başkent olmak üzere bir çok kentte üniversite öğrencileri sokaklara çıkarak, askeri değil, sivil devlet talebini haykırdı.

Başkent Cezayir’de binlerce öğrenci ve öğretmen, 4 Temmuz’da öngörülen cumhurbaşkanlığı seçimlerine karşı yürüdü.

Polislerin, daha önceki eylemlerin temel adresi olan Büyük Postane önünde öğrencilerin toplanmasını engellemesi üzerine Hükümet binası önünde eylem yapıldı.

Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı servislerinin bulunduğu bina önündeki eylemde polisle kısa süreli çatışma yaşandı. Polis eylemcilere karşı cop ve gaz kullandı. Öğrenciler daha sonra kentteki yürüyüşlerine devam etti.

Yürüyüş sırasında sık sık “Mafya çetesi ile seçimlere hayır”, “Askeri değil, sivil devlet” şeklinde sloganlar atıldı. Eylemciler sloganlarla özellikle, ülke yönetimini fiili olarak ele geçiren Genelkurmay Başkanı Ahmed Gaid Salih’i hedef aldı. Eylemde, “Gaid Salih defol” ve “Halk ve ordu kardeştir, ama Gaid Salih ihanetçilerledir” şeklinde sloganlar duyuldu.

Aylarca süren protesto eylemleri ardından 20 yıldır iktidardaki Abdulaziz Buteflika 2 Nisan’da istifa etmek zorunda kalmıştı. Bu istifa ile birlikte Gaid Salih, ipleri eline almıştı. Salih, Pazartesi günü yaptığı açıklamada halk hareketinin temel taleplerini yeniden reddetti. Genelkurmay Başkanı, seçimlerin 4 Temmuz’da yapılmasını isterken, iktidardaki sistemin parçası olan kişilerin gitmesi yönündeki talebi “mantıkdışı” ve “tehlikeli” olarak tanımlamıştı.

Sistemin köklü olarak değiştirilmesini isteyen protestocular, aynı sistem ve adamları ile seçimlere gidilmesini reddediyorlar.  

Cezayir medyasına göre, Oran, Konstantin, Bejaia, Tizi Uzu, Buira, Sisi Bel Abes, Monstaganem ve Tlemcem gibi kentlerde de öğrenciler sokaklara çıktı.