Cezayir halkı ayaklandı

Cezayir’de Cumartesi günü yüzbinlerce kişi, Buteflika’nın beşinci kez Cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı sokaklara çıktı.

Eylem çağrıları sosyal ağlar üzerinde yapıldı. Cumartesi günü başkent Cezayir başta olmak üzere hemen hemen ülkenin her yanında protesto eylemleri gerçekleşti.

Barışçıl bir şekilde yapılan gösterilerde, Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın beşinci kez aday olmasına tepki gösterildi. 20 yıllık Buteflika iktidarında ilk kez bu düzeyde halk tepkisi sokaklara taşıyor. Buteflika, 2013’ten bu yana halka seslenmiyor.

Cumartesi günkü protestolar, on gündür çok sayıda kentte yapılan bir dizi yürüyüş ve oturma eyleminden sonra gerçekleşti. Çoğunluğu gençlerde oluşan protestocular, günlük olarak tepkilerini sokaklarda dile getiriyordu. Ancak, Buteflika’nın beşinci kez adaylığı bardağı taşıran son damla oldu.

Diaspora da tepki karşısında sessiz kalmadı. Paris’te 17 Şubat günü binlerce kişi sokaklara çıkarak ülkelerinde yaşanan halk öfkesine sahip çıktı.

Buteflika, sağlık sorunları ve 81 yaşında olmasına rağmen koltuğu bırakmak istemiyor. 18 Nisan’daki seçimler için yeniden adaylığını koydu. Buteflika, 2013 yılında beyin kanaması geçirmişti. O tarihten beri nadiren görülüyor.

Resmi medya onlbinlerin tepkisini görmedi. Sadece resmi haber ajansı Agence Presse Service, kısa bir haber geçti.

Protesto eylemlerinin nasıl bir boyut kazanacağı henüz bilinmiyor. Ancak sosyal ağlar üzerinde örgütlenen kitlelerin, yüzbinler halinde sokaklara dökülmesi, Buteflika’nın adaylığını da belirsiz hale getirdi.