Cezayirli direnişçilerin kalıntıları iade ediliyor

19’uncu yüzyılda sömürgeciliğe karşı mücadele ederken katledilen Cezayirli direniş liderlerinin gasp edilen naaşları bugün ülkelerine iade ediliyor.

George Floyd adlı siyahinin ABD’de polis tarafından katledilmesiyle başlayan ırkçılık ve sömürgecilik tartışmalarının sürdüğü bir dönemde Cezayir ile Fransa arasında tarihte katledilen eski direniş liderlerinin naaşlarının iadesinde anlaşma sağlandı.

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmajid Tebbune adına yapılan açıklamada, 1838 ile 1865 yılları arasında Fransız sömürgeciliğine karşı direnirken öldürülen ve başları kesilerek saklanan liderlerin kafataslarının iade edileceği duyuruldu. Açıklamaya göre, toplamda 24 kişiye ait kafatasları bugün öğle saatlerinde başkent Cezayir’e ulaşmış olacak.

Cezayir, 1830 yılında Fransa tarafından işgal edilmiş ve 1956-1962 yılları arasında süren bağımsızlık mücadelesi sonucunda Evians Antlaşması ile bağımsızlığına kavuşmuştu.

Bugün iade edilecek olan naaş kalıntıları, öldürüldükten sonra ‘direnişin sembolü’ haline gelmemeleri için başları kesilen ve Fransa’nın diğer sömürgelerine taşınan kişilere aitti. Son olarak Paris’te bulunan Musée de l’Homme adlı müzedeki bir depoda tutuluyorlardı. Ancak Cezayir, naaş kalıntılarını bağımsızlıktan 56 yıl sonra 2018 yılında talep etmişti.