Çin’de ortaya çıkan gizemli virüs, insandan insana bulaşıyor!

Çin’de ortaya çıkan gizemli virüs nedeniyle dördüncü bir kişi daha hayatını kaybetti. Bir uzmana göre, virüs insandan insana bulaşıyor.

Çin’in merkezindeki Wuhan kentinde bir kişi daha, henüz bilinmeyen koronavirüs virüs nedeniyle hayatını kaybetti. 13 Ocak’ta virüs semptomları görülen 89 yaşındaki kişinin, beş gün ağır solunum sorunları nedeniyle hastaneye kaldırıldığı ve Pazar günü öldüğü bildirildi.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, Guangdong kentinde iki kişinin virüsü başka hastalardan kaptığını açıkladı. Çinli sağlık yetkililer şimdiye kadar virüsün insandan insana bulaşma ihtimalinin “çok düşük” olduğunu belirtiyordu. Virüsün sadece hayvandan insana bulaştığı tahmin ediliyordu.

Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan tanınmış bilim insanı Zhong Nanshan, Pazartesi akşamı CCTV’de yaptığı açıklamada, virüsün insandan insana bulaştığını söyledi. 

Pekin sağlık yetkililerine göre Wuhan’daki bir pazaryerinde ortaya çıkan virüs şimdiye kadar 200’ü aşkın kişiye bulaştı. Ancak Dünya Sağlık Örgütü WHO gibi kurumlara danışmanlık yapan Londra’daki Imperial College araştırmalar merkezi bilim insanları, virüse ilişkin resmi rakamların gerçeği yansıtmadığına dikkat çekiyor. Bilim insanlarına göre vaka sayısı binleri aştı.

Salgın, Aralık ayında ülkenin merkezindeki Wuhan’da ortaya çıktı. Virüs şimdiye kadar üç ülkeye daha yayıldı: Japonya, Tayland ve Güney Kore. Ancak Avustralya’da da, Çin’den dönen bir kişi virüs şüphesiyle evinde gözlem altına alındı.

Virüsün yayılması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü WHO da harekete geçti. WHO, salgının uluslararası kamu sağlığı için bir aciliyet oluşturup oluşturmadığını belirlemek için Çarşamba günü acil olarak toplanacak.

Salgı, Çin’de Yeni Yıl etkinliklerinin yaklaştığı bir döneme denk geldi. Yüzlerce milyon kişi bu dönemde otobüs, tren ve uçaklarla aile ziyaretlerinde bulunuyor. Bu yılki kutlamalar 25 Ocak’ta yapılacak. Kutlamalar nedeniyle virüsün yayılmasından endişe ediliyor.

Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping, ülkede virüse karşı harekete geçme sinyali verdi. Hükümet bu Salı günü yaptığı açıklamada salını Sras ile aynı kategoride ele aldıklarını duyurdu. Sras (Şiddetli akut solunum yolu sendromu) virüsü, 2002-2003 yıllarında kıta Çin ve Hong’da 650 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu.