Çin Halk Cumhuriyeti donanmasını güçlendiriyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) savunma bütçesini yüzde 10 civarında arttırma kararı ardından Çin Halk Cumhuriyeti’nin de başta deniz kuvvetlerinde olmak üzere savunma bütçesine ağırlık vermesi dikkat çekiyor.

Çin’in son 15 yılda 10 kat arttırdığı savunma bütçesi geçtiğimiz yıl 145 milyar dolara ulaşmış ve 604 milyar dolar askeri harcama yapan ABD’den sonra ikinci sıraya yükselmişti. Ancak Çin, 59 milyar dolar savunma harcaması yapan Rusya’dan oldukça ileride bulunuyor.

Geçtiğimiz yıl savunma bütçesi yüzde 7,6 oranında artan Çin’in bu yılki bütçesinin yüzde 7 oranında arttırılması planlanıyor.

Çin Donanması Komutan Yardımcısı Wang Weiming, ülkesinin önümüzdeki yıllardaki hedefinin deniz kuvvetlerini daha güçlü hale getirmek olduğunu söyledi. Bu kapsamda tümüyle Çin yapımı olacak ilk savaş uçağı gemisinin 2020 yılına kadar inşa edilmesi planlanırken, Sovyet yapımı Liaoning’le birlikte bu sayı ikiye çıkacak.

Ayrıca destroyer ve fırkateynlerle desteklenmiş bir ‘elit deniz birliğinin’ kurulması da hedefleniyor.

Çin Halk Cumhuriyeti donanmasının son yıllarda Doğu Çin Denizi’nde yapay adalar inşa ederek, bu adalarda çok sayıda deniz üssü kurmuştu. Uluslararası ticaret yollarının en önemlilerinden olan Çin Denizi’ndeki askeri varlığını arttırması nedeniyle bölge ülkeleri ve ABD’nin Çin’e karşı tepkili oldukları biliniyor.

Çin donanmasının güçlendirilmesine yönelik çabaların yeni ABD Başkanı Donald Trump’ın sanayi bütçesini arttırmaya yönelik geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamaların etkili olduğu düşünülüyor.