CNN Yazarı: Rojava’daki demokratik deneyimi boğdurtmayalım

CNN International’da Rahila Gupta imzasıyla yayınlanan ‘Dünyanın en ilerici demokrasisi doğuyor. Boğulmasına izin vermeyin’ başlığıyla yayınlanan haberde, Rojava’daki demokratik deneyimin ‘boğulmak’ istenmesine karşı harekete geçilmesi istendi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nin işgal saldırılarını doğrudan kınamaması ve ‘Türkiye’nin sınırdaki meşru kaygıları’ söylemlerinin saldırılara açık çek vermek olduğunu yazan Rahila Gupta, raporların bombardımanlarda daha çok sivillerin hedef olduğunu gösterdiğini kaydetti.

BASKILARINA MARUZ KALDIKLARI ARAPLARA TEMSİLİYET KOTASI VERİYORLAR

Efrin’in dahil olduğu Rojava’da batılı ülkelerde dahi olmayan bir sistemin denendiğini dile getiren Gupta, kadın-erkek eşitliğinin temel alındığı sistemin önemine vurgu yaptı. Gupta, Kürtlerin uzun yıllar Araplar tarafından baskıya uğramalarına rağmen çoğunlukta oldukları yerlerde dahi temsiliyet kotasının yüksek tutmalarını örnek gösterdi.

ÖCALAN’IN FİKİRLERİNDEN ESİNLENEREK KURULAN SİSTEM

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’nun yüz binlerce mülteciye sığınma alanı olduğunu hatırlatan yazar, Kürtlerin mevcut demokratik sistemi Halk önderleri Abdullah Öcalan’ın fikirlerinden esinlenerek hayata geçirdiklerini yazdı.

‘SİLAH SATIŞLARINI DURDURARAK VE NATO’DAN KAPI DIŞARI EDEREK BAŞLAYABİLİRİZ’

Kürtlerin anti-demokratik, militarist ve ataerkil buldukları ulus-devlete karşı özerk özyönetimleri tercih ettiklerini kaydeden Rahila Gupta, yazısını şu tespit ve çağrıyla bitirdi: “Rojava (Kuzey Suriye) devrimi başka bir dünyanın doğumuna ebelik ediyor. Erdoğan, ‘görevimiz onu doğmadan boğmaktır’ demişti. Bu doğum oldu ve daha insani, rasyonal, etik ve eşit bir dünyayı ortaya çıkarabilir. Bizler bu devrimi hayatta tutmak için gücümüz ölçüsünde herşeyi yapmalıyız. Türkiye’ye silah satışlarını durdurarak ve NATO’dan kapı dışarı edilmelerini isteyerek başlayabiliriz.”