Covid-19 Amerikan ekonomisinde tsunami etkisi yarattı

Covid-19 pandemisi Amerikan ekonomisini altüst etti. Nisan ayı işsizlik oranları tarihi zirve yaptı. Krizin başından buyana 30 milyon Amerikalı işsizliğe kaydoldu.

ABD’de Nisan ayı işsizlik verilerinin Cuma günü yayınlanması bekleniyor. Tahminlere göre işsizlik oranı yüzde 20’lere yaklaşacak. İşsizlik 2009’daki Büyük Resesyona kıyasla iki kat artarken, daha çok 1930’lu yıllardaki Büyük Buhran düzeyine ulaştı.

Bazı ekonomistler, 28 milyon iş biriminin yok olduğunu belirtiyor. Küresel mali krizin iki yılında 8,6 milyon iş birimi yok olmuştu.

Covid-19 salgınındaki ilk dalga havayolları ve otelleri, daha sonra restoran ve fabrikaları vurdu. Sonra da öğrenciler evlerine gönderildi.

İş pazarı son 50 yılın en iyi formundan, hızlı bir şekilde yakın tarihin en kötü durumuna geçiş yaptı.

Mart ayından itibaren işsizlik hızlı bir yükseliş gerçekleştirdi ve Nisan ayının dört haftasında 20 milyon kişi daha işsizlik statüsüne girdi.

Ancak bu rakamların şokun gerçek boyutlarını göstermediği belirtiliyor. Çok sayıda kişi halen işsizlik dosyasını sunamadı zira sistem tıkanmış durumda. Bununla birlikte çok sayıda kişi de işsizlik hakkı elde etme kapsamına girmiyor. Bu nedenle kayıt yaptırmayanlar çok. İşlerini koruyanların çoğunun ise çalışma saatleri düşürüldü.

ABD’de işsizlik oranı Şubat ayında yüzde 3,5 ile son 50 yılın en düşük seviyesine inerken, Mart ayında 701 bin kayıpla yüzde 4,4’e çıktı. Ancak bu hesaplar sadece Mart ayının başını hesaba katıyor. Evde kalma kuralları Mart ayının ortasından itibaren tüm ülke geneline yayıldı.

Ekonomistler son on yılda kesintisiz yaşanan ekonomik büyüme ile elde edilen ilerlemelerde erozyon yaşanmasından endişe ediyor.

Amerikan ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 4,8 oranında küçüldü. Bu hesap da evde kalma tedbirlerinin sadece az bir kısmını içeriyor. İkinci çeyrekte çöküşün çok daha ağır olması bekleniyor.