Covid-19 aşısı: Trump 'iyimser', Almanya 'realist'

Seçim kampanyası moduna giren ABD Başkanı Donald Trump yıl sonunda önce koronavirüs aşısı geliştirileceğini iddia etti. Almanya Sağlık Bakanı ise yılları alabileceğini belirtti.

ABD başkanlık seçimlerine altı ay kalırken, Donald Trump seçim kampanyasını başladı ve yeni koronavirüse karşı aşı konusunda iyimser konuştu.

Trump özel bir televizyon programında “Bu yılın sonuna kadar bir aşı elde edeceğimizi düşünüyorum” dedi.

Trump, “Doktorlar şunu söyleyecek: Bunu söylememelisiniz. Ben düşündüğümü söylüyorum” diye ekledi.

ABD Başkanı Donald Trump, başlangıçta Covid-19 pandemisini küçümsemiş, sonra evde kalma kurallarını hayata geçirmek zorunda kalmıştı. Aynı Trump, Nisan ayının son haftasında Covid-19'a karşı UV (ultraviyole) ve deterjan önermiş, doktorlar tarafından şaşkınlıkla karşılanmıştı.

Trump, “Farz edelim ki bir beden UV veya güçlü bir ışıkla vuruluyor (...) ve farz edelim ki ışık bu bedenin içine taşınıyor, ki bu deri üzerinden yapılabiliyor...” demiş ve eklemişti: “Ve sonra, bir dakikada yok eden dezenfektan var... Bir enjeksiyon gibi bir şey yapılabilir mi?”

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, Pazar akşamı ARD televizyonunda aşı konusunda Trump kadar iyimser olmadı.

Spahn, “Bir kaç ay içerisinde aşı elde edebilmenin mümkün olmasından memnuniyet duyarıma ama realist olmak gerektiğini düşünüyorum, bu bir kaç yılı alabilir zira hayal kırıklıkları yaşanabilir, başka aşılarla bunu yaşadık” dedi.

Alman Sağlık Bakanı, “Aşı geliştirilmesi, tıbbın en zor işleri arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.