Covid-19'da bilanço ağırlaşıyor, yoksulluk artıyor

Dünya genelinde 4 milyon 300 bine yakın kişiye koronavirüs bulaştı. Ölü sayısı da 300 bine yaklaştı. Türkiye'de HDP'nin kampanyası kapsamında 'kardeş aileler' çoğalıyor.

Covid-19 pandemisi yeni vakalarla yayılmaya devam ediyor. Dünyada toplam vaka sayısı 4 milyon 286 bini, toplam can kaybı sayısı 288 bini aştı. En ağır bilanço ABD'de görüldü. İtalya, İspanya, Fransa gibi Rusya ve Birleşik Krallık'ta da bilanço ağırlaştı. Türkiye de verileri gizlemesine rağmen ilk sıralarda.

BM: GIDAYA ULAŞAMAYANLARIN SAYISI ARTTI

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), iç savaşın sürdüğü Suriye ve Yemen gibi ülkelerde gıda fiyatlarındaki hızlı artış konusunda uyardı. WFP'ye göre Suriye ve Yemen gibi ülkelerde gıda fiyatları her geçen ay artıyor. Korona krizi nedeniyle Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da gıda yardımına ihtiyaç duyanların sayısı da 6 milyon 700 bin daha arttı. Gıdaya ulaşmada zorluk yaşayanların sayısının 47 milyon 600 bine yükseldiği belirtiliyor.

Bu arada Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bazı ülkelerin kısıtlamaları gevşetmesi üzerine, ‘olağanüstü dikkat gösterilmesi’ gerektiği uyarısında bulundu.

'D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ ETKİLİYOR'

ABD'de yapılan yeni bir araştırmada, D vitamini eksikliği ile Covid-19 kaynaklı ölüm oranları arasında bağ olabileceğine dikkat çekildi.

Illinois eyaletindeki Northwestern Üniversitesi'nin araştırmasına göre, yüksek ölümlerin görüldüğü İtalya, İspanya ve İngiltere gibi ülkelerdeki ölüm vakalarında D vitamini seviyelerinin diğer ülkelerdeki vakalarla kıyaslandığında daha düşük olduğu saptandı.

Araştırmanın başındaki Vadim Backman, ‘’Analizimiz, Covid-19’a yakalanmayı engellemese de D vitamini yeterli hastaların ölüm oranlarının yarı yarıya daha düşük olacağını ve komplikasyonları azaltabileceğini gösteriyor’’ dedi.

TÜRKİYE

Gerçek verileri gizlediği bilinen Türk Sağlık Bakanlığı'na göre ülkede vaka sayısı 139.771, ölü sayısı 3.841 oldu. Bakanlık, vakalardan 1114'ünün, ölümlerden 55'inin yeni olduğunu duyurdu.

Sağlık ve hukuk çevreleri, raporlarında Türkiye'deki cezaevlerinde riskin büyük olduğunu, önlemlerin alınmadığına dikkat çekiyor.

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceylan, kendisinde virüs olduğunun farkında olmayan 400 bin kişinin olduğunu belirtti.

SAĞLIKÇILAR ÖLÜYOR!

İzmir Tabip Odası üyesi İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Galip Berkan Dingiloğlu, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Dingiloğlu’nun Kovid-19 şüphesiyle yaptırdığı test pozitif çıkmış ve tedavi altına alınmıştı. Dingiloğlu, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. İzmir’de koronavürs sebebiyle yaşamını yitiren doktor sayısı 4’e çıktı. Dr. Muharrem İdiz, Dr. Nuri İdiz ile Opr. Dr. Nihat Dayanıklı da yaşamını yitirmişti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi de Hemşireler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Hemşireler için yeteri önlem alınmadı. Kronik hastalığı olan hemşirelere de izin verilmedi" dedi.

KÜRDİSTAN'DA 'CEZA' REKORU

Koronavirüs tedbirleri kapsamında getirilen yasakların ihlal edilmesi ile binlerce kişiye kesilen para cezaları

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, koronavirüs sürecindeki para cezalarını Meclis gündemine taşıdı.

İpekyüz, Batman'da sokağa çıkma yasağı olmamasına rağmen koronavirüs tedbirleri adı altında 3 bin 424 kişiye 2 milyon 985 bin 145 TL, sokağa çıkma yasağının uygulandığı İzmir'de ise 669 kişiye 1 milyon 496 bin 357 TL para cezası kesilmesinin nedenini sordu.

KARDEŞ AİLELER

HDP Urfa İl Eşbaşkanı Mikail Gözek, “Kardeş Aile Kampanyası” kapsamında yüzlerce aileye ulaştıklarını paylaşarak, "Dayanışmayı güçlendirelim" çağrısı yaptı.

HDP'nin pandemi sürecinde ihtiyaç sahibi ailelerle dayanışmak amacıyla başlattığı Kardeş Aile Kampanyası büyüyor.

Urfa'da, şimdiye kadar 595 koli gıda, temizlik ve ihtiyaç paketi dağıtıldı. HDP İl Eşbaşkanı Mikail Gözek, kent genelinde ayrıca 260 ailenin de 'kardeş aile' yapıldığını duyurdu. Kent genelinde bin 500 aileye gıda yardımı, 500 aileye ise 'kardeş aile' bulmayı amaçladıklarını kaydeden Gözek, tüm ilçelerde devam eden çalışmalarına destek çağrısı yaptı.

ABD

ABD'de vaka sayısı 1 milyon 386 bin 282, can kaybı sayısı 81.848 oldu.

ABD Maliye Bakanı Steven Mnuchin, Cuma günü açıklanan ve Corona virüsü salgını nedeniyle artış görülen işsizlik rakamlarının daha da kötüye gidebileceğini söyledi.

Los Angeles'ta bir hapishanede 21 mahkûmun, erken tahliye edilebilmek için birbirlerine koronavirüs bulaştırdığı açıklandı.

New York'ta tüm yaşlı bakımevi çalışanlarına haftada iki kez test yapılması zorunluluğu getiriliyor.

İSPANYA

İspanya'da 1.377 yeni vakayla toplam vaka sayısı 269.520'ye çıktı. Yeni can kaybı sayısı ise 176. Ülkede toplam ölüm sayısı 26.920 oldu.

İspanya, koronavirüs salgını nedeniyle 15 Mayıs’tan itibaren yurt dışından gelenlere iki haftalık karantina uygulamaya karar verdi. Uygulamanın uzatılabileceği belirtiliyor.

İTALYA

İtalya'da 219.814 vaka, 30.739 can kaybı kaydedildi.

İtalya’da restoran, kafe ve kuaförler gelecek Pazartesi günü açılacak. Başbakan Giuseppe Conte’nin bölge yöneticileriyle yaptığı toplantıda restoran, kafe, kuaför ve güzellik merkezlerinin açılış tarihi 18 Mayıs’a çekildi. İtalya, bu yerlerin açılışı için daha önce 1 Haziran'ı belirlemişti.

BİRLEŞİK KRALLIK

Birleşik Krallık'ta bilanço ağırlaşıyor. 223.060 vaka, 32.065 ölüm görüldü. 190 binden çok kişi ise tedavi halinde. ABD'den sonra en çok ölüm Birleşik Krallık'ta.

FRANSA

Fransa'da 177.423 vaka, 26.643 can kaybı var. Ülkede 94 binden çok kişi tedavi sürecinde. Fransa, en çok vaka ve ölümün görüldüğü ülkelerden.

ALMANYA

172.626 vakanın olduğu Almanya'da can kaybı sayısı ise 7.661. Vakalardan 50'si yeni kaydedildi.

HOLLANDA

Hollanda'da 196 yeni vaka, 54 yeni ölüm görüldü. Ülkede toplam vaka 42,984, toplam can kaybı 5,510 oldu.

Hollanda'da koronavirüs döneminde polislere yönelik saldırıların, önceki yıllara göre yüzde 40 oranında arttığı açıklandı. Ülkede salgın önlemlerini ihlal ettiği gerekçesiyle yaklaşık 9 bin kişiye ceza yazılmıştı.

BELÇİKA

Belçika'da vaka sayısı 53.779, ölü sayısı 8.761. Ülkede 330 yeni vaka, 54 yeni can kaybı görüldü.

31 binden fazla kişi ise tedavi sürecinde.

İSVİÇRE

İsviçre'de 36 yeni vaka görüldü. Ülkedeki toplam vaka sayısı 30.380. İsviçre'de koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı da 12 kişi arttı ve 1845 oldu.

RUSYA

Rusya'da vaka sayısı 232 bin 243'e, ölü sayısı 2 bin 116'ya yükseldi. Vakalardan 10.899'u, can kayıplarından 107'si yeni kaydedildi. Rus hükümetinin verileri çarpıttığı da belirtiliyor.

Bu arada Rusya'nın St. Petersburg kentinde, Covid- 19 vakalarının tedavi edildiği hastanede çıkan yangında 5 kişi yaşamını yitirdi.

İRAN

İran'da vaka sayısı 110.767, can kaybı sayısı 6.733 oldu. Vakalardan 1.481'i, ölümlerden 48'inin yeni olduğu belirtildi. İran da verilerine güvenilmeyen ülkelerden.

İran'da Ramazan Bayramı nedeniyle camilerin Salı günü ve sonrasındaki üç gün boyunca açık olacağı belirtildi.

Ayrıca 5 Mart'ta ülke genelinde kapatılan okulların 16 Mayıs'ta açılacağı bildirildi.