Covid-19: Lula Brezilya’da soykırımdan endişe ediyor

Brezilya’nın eski Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva, aşırı sağcı mevcut Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro’nun evde kalma tedbirlerine karşı çıkması nedeniyle bir soykırım yaşanmasından endişe ediyor.

2003 ile 2011 arasında cumhurbaşkanlığı yapan Brezilya solunun önemli siması Lula, aşırı sağcı Bolsonaro’nun koronavirüsle mücadele politikasına ilişkin endişelerini ifade etti.

Fransız haber ajansı AFP’ye videokonferans yoluyla mülakat veren eski başkan Lula, “Brezilya’nın Bolsonaro yüzünden soykırımdan kurtulması için dua ediyorum” dedi.

Ülkede mevcut durumda 14 bin kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Lula, Bolonaro’nun ağır hatalar yaptığını belirtirken, görevden alınmasını istedi.

BOLSONARO, KORONAVİRÜSTEN ÖLENLERE DE SAYGI DUYMUYOR

“Hükümet, virüsten kaygı duyan insanları düşmana dönüştürüyor, bu böyle işleyemez” diye uyaran Lula, Bolsonaro’nun günlük çağrılarına işaret etti.

Bolsonaro, “sosyal kaostan” kaçınmak için ekonomiyi yeniden canlandırmayı öncelikli hale getirirken milyonlarca kişinin hayatını tehlikeye atmakla suçlanıyor.

Lula, “Ağır kusurlar işlediğini düşünüyorum. Demokrasiye, kurumlara, Brezilya halkına zarar verdi. Koronavirüsten ölen insanlara bile saygı duymuyor” dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYINDA SİVİLDEN ÇOK ASKER VAR

Eski Cumhurbaşkanı, askerlerin mevcut hükümetteki rolünden duyduğu endişeyi de ifade ederken, askerlerin bugün 1964 ile 1984 arasında “generallerin cumhurbaşkanlığı” olduğu dönemden daha etkili olduklarını söyledi.

Lula, “Bugün cumhurbaşkanlığı sarayında sivillerden çok askerler var. Yönetim askerlerin elinde. Ülkemiz bir kışla değildir (...) Bolsonaro’nun aldığı kararlarda onların önemli bir payının olduğunu düşünüyorum. Bolsonaro her saçmaladığında bir asker tarafından düzeltiliyor. Eğer Sağlık Bakanı bir mülakat verecekse, yanında bir general duruyor” diye konuştu.

Solun Kongre’de her gün hükümete muhalefet ettiğini belirten Lula, “Farklı olan şey, sokaklarda değiliz. Bolsonaro’yu seçen çok sayıda kişi şimdi Cumhurbaşkanı olacak kapasitede olmadığını anladı” dedi.