Covid-19 Rusya ve Amerika kıtasında hızlandı

Covid-19’dan dolayı Rusya ve Amerika kıtasında ölü sayısı hızlı bir şekilde artarken, Avrupa’da evde kalma tedbirleri gevşetilmeye devam ediyor. Asya’da ise endişe hakim olmaya başladı.

Dünya genelinde Covid-19 vakaları 5 milyon 940 binin üzerine çıktı. Resmi verilere dayanarak oluşturulan bilançolara göre 363 bine yakın kişi de hayatını kaybetti.

ABD’de ölümlerin en fazla yaşandığı ülke olarak kalmaya devam ediyor. 1 milyon 770 bini aşkın vakanın tespit edildiği ülkede, 103 bin 379 kişi hayatını kaybetti. Ancak uzmanlar, resmi bilançonun realiteyi yansıtmadığı konusunda hemfikir.

ABD’yi 37 bin 837 ölümle Birleşik Krallık, 33 bin 142 ölümle İtalya, 28 bin 662 ölümle Fransa, 27 bin 119 ölümle İspanya takip ediyor.

Latin Amerika’da en fazla etkilenen Brezilya, aynı zamanda dünya genelinde ölümlerin en fazla yaşandığı altıncı ülke oldu. Bu ülkede vaka sayısı 439 bine dayanırken, en az 26 bin 764 kişi hayatını kaybetti. Brezilya’da son 24 saatte bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Bilim çevreleri, Brezilya’da gerçek vaka sayısının açıklananın 15 katı olabileceğini belirtiyor. Zira ülkede test imkanı çok sınırlı. Peru’daki ölümler de 4 bin sınırını aştı.

Rusya’da günlük ölümler 232 ile rekor bir artış yaşadı. Bu ülkede resmi bilançoya göre 387 bini aşkın vaka tespit edildi, 4 bin 374 kişi hayatını kaybetti. Rusya vaka sayısında ABD ve Brezilya’dan sonra üçüncü sırada yer alıyor.

176 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiği ve 2.1 milyondan fazla vakanın tespit edildiği Avrupa’da virüsün yayılması yavaşladı. Günlük ölümlerde de ciddi bir düşüş var. Avrupa ülkeleri bir kaç haftadır kademeli olarak başlattığı evde kalma tedbirlerini gevşetmeye devam ediyor. Ancak Avrupa Birliği’nin dış sınırları kapalı kalmaya devam ediyor.

Virüsün ilk vurduğu Asya, salgından kurtulduğunu düşünürken yeniden alarm verdi. Örnek gösterilen Güney Kore, normal yaşama yeniden dönmeye çalıştığı bir sırada kısıtlamaları hayata geçirdi.

Türkiye’de en sonra Perşembe akşamı açıklanan resmi bilançoya göre 4 bin 461 kişi hayatını kaybetti. Bu ülkedeki resmi vaka sayısı 161 bine dayandı.