Ceuta’taki çocukların geri gönderilmesine ilişkin soruşturma başlatıldı

İspanya’nın Ceuta kentinden Fas’a İspanyol askerler tarafından geri gönderilen çocuklar için savcılık soruşturma başlattı.

İspanya Ceuta kentine yüzerek gelen ve sayısı binleri bulan çocuklar, askerler tarafından Fas’a geri gönderiliyor. Çocukların güvenlik sorunları dikkate alınmadan yapılan bu işleme ilişkin savcılık soruşturma başlattı.

Ceuta'nın savcısı Jose Luis Puerta, Cuma günü yaptığı açıklamada, iki sivil toplum kuruluşunun, Ceuta'ya yüzerek gelenlerden, genç bir çocuğa eşlik eden askerleri gösteren Reuters’in görüntülerine atıfta bulunarak soruşturmayı başlattığını açıkladı.

"Şimdilik, soruşturma Reuters videosunun özel durumuna odaklandı" diyen Jose Luis Puerta, Ceuta'daki İspanyol Sivil Muhafızları ve Ulusal Polisi, sınır politikasını yöneten yerleşim bölgesindeki İspanyol hükümet heyeti ve Madrid'deki İspanya İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı gibi soruşturma hakkında yorum yapmayı ise reddetti. İspanya Savunma Bakanlığı, ise herhangi bir yorumda bulunmadı.

Puerta, medyanın görüntüyü gerekçe göstererek kendilerini aradığını da vurguladı.

İkili bir anlaşma kapsamında İspanya ve Fas arasında yetişkinlerin "hızlı sınır dışı edilmesine" izin verilmektedir, ancak İspanyol makamlarının İspanyol yasalarına göre ebeveynleri tarafından talep edilmeyen refakatsiz küçükleri barındırmasını ön görüyor.

Ceuta bölgesel hükümeti bu hafta başlarında yaptığı açıklamada, sınırı geçen 8.000 kişinin çoğunun Fas'a iade edildiğini, ancak yüzlerce refakatsiz küçük çocuğun kaldığını belirtmişti.