DSÖ uyardı: Diyabet ciddi tehlike 

Tüm dünyanın Covid-19’a odaklandığı bir ortamda Dünya Sağlık Örgütü’den (DSÖ) yapılan açıklamada, diyabetin özellikle Afrika’daki on milyonlarca insan için yarattığı tehlikeye dikkat çekildi.

Dünyanın en genç nüfusa sahip kıtası Afrika’da diğer kıtalardakinin aksine son Covid-19 salgınının etkileri oldukça sınırlı kaldı. Ancak salgın ortamında alınan önlemler nedeniyle birçok hastalıkla mücadelede ciddi bir gerileme söz konusu. Bunlardan biri de kıtadaki on milyonlarca genç insanı da etkileyen diyabet. 

Dünya Sağlık Örgütü tarafından Dünya Diyabetle Mücadele Günü vesilesiyle yayınlanan açıklamada, her yıl milyonlarca kişinin yaşamına mal olan hastalığın Afrika için de ciddi bir tehlike olduğuna vurgu yapıldı. 

Uluslararası Diyabet Federasyonu (FID) verilerine dayandırılan rakamlarla 2019 yılında 1,3 milyar nüfuslu kıtada 360 bin kişinin diyabetten yaşamını yitirdiği bilgisi verilen açıklamada, bu kişilerin dörtte üçünün 60 yaş altı bireylerden oluştuğu belirtildi. Açıklamada, hastalığın kıta için giderek daha büyük bir tehdit olduğunun altı çizildi. 

HASTALARIN SAYISI 2,5 KAT ARTACAK 

Diyabetle mücadelede geç kalınmaması çağrısı yapılan açıklamada, 2019 itibariyle kıtada 19,4 milyon kişinin diyabet hastası olduğu kaydedildi. 

DÖS açıklamasında, bu sayının her geçen yıl arttığı ve 2030’da en az 29 milyona, 2045’te ise 47 milyona yükseleceği uyarısı yapıldı. 

ERKEN TEŞHİS, ÖNLEME VE TEDAVİLERE DAHA FAZLA YATIRIM YAPILMALI 

Açıklamayı bizzat yapan DSÖ Afrika Bölge Direktörü Dr. Matshidiso Moeti, her yıl milyonlarca kişinin yoksulluk ve bundan kaynaklı hastalıklardan dolayı yaşamını yitirdiği Afrika’nın diyabetle mücadelesinin ciddiye alınmasını istedi. 

Dr. Moeti, hastalığın milyonlarca kişinin daha hayatına mal olmaması için erken teşhis, önleme ve tedavisine daha fazla yatırım yapılması gerektiğini vurguladı. Dr. Moeti, geç teşhis edilmesi nedeniyle diyabetin böbrek yetmezliği, körlük, kalp krizleri veya inme gibi birçok ölümcül veya felç edici hastalığı tetiklediğini de hatırlattı.