DAİŞ’e rüşvet veren Lafarge’ın patronu istifa edecek!

Hakkında DAİŞ çetelerinin işgali altındaki topraklarda iş yapabilmek için rüşvet verme iddiaları bulunan LafargHolcim çimento şirketinin patronunun istifa edeceği iddia edildi.

Rojava’da Kobanê Kantonu’ndaki Çelebi kasabasında çimento fabrikası bulunan LafargeHolcim şirketinin, DAİŞ çetelerine rüşvet vererek bölgedeki faaliyetlerini devam ettirmeye çalıştığı ortaya çıkmıştı.

2015 yılında İsviçreli Holcim şirketiyle birleşen Fransız Lafarge şirketinin 2013-2014 yılları arasında DAİŞ çeteleri başta olmak üzere bazı silahlı gruplara ‘endirekt’ olarak para aktardığı iddiası şirket tarafından da kabul edilmişti.

Konuya ilişkin Fransız savcılarının açtığı soruşturma nedeniyle şirketin patronu Eric Olsen’in istifası da gündemde. AFP ajansının ‘soruşturma dosyasına’ yakın bir kaynağa dayandırdığı haberinde, şirketin 3 Mayıs’taki genel kurulu öncesinde Olsen’in istifasına karar verilebileceği iddia edildi.

Lafarge şirketinin Kobanê’nin güneydoğusunda bulunan fabrikası 2007 yılında satın alınmış ve 2010’da üretime geçmişti. Geçtiğimiz yılın haziran ayında skandalı duyuran Le Monde gazetesine göre, Lafarge şirketinin ödediği rüşvetlerin önemli bir kısmı o dönemde bölgede etkili olan DAİŞ çetelerine verilmişti.