DAİŞ’lilerin çocukları Finlandiya’da yeni bir krize yol açtı

El Hol Kampı’nda Suriye Demokrati Güçleri’nin elinde bulunan DAİŞ’lilerin çocukları Finlandiya’da yeni bir krize yol açtı. Parlamento Dış Politika Komisyonu, Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto'yu komisyona çağırarak açıklama yapmasını istedi.

Postane çalışanlarının grevleri sırası ve sonrası ortaya çıkan skandallarla boğuşan ve gensoruyu atlatmaya çalışan Finlandiya Hükümeti, şimdi de DAİŞ’lilerin El Hol’de bulunan çocuklarının durumlarından dolayı yeni bir krizin eşiğinde.

Yeşiller üyesi Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto’nun dışişlerinde görev yapan bir bürokrata DAİŞ’lilerin çocuklarının Finlandiya’ya getirilmeleri için baskı yaptığının ortaya çıkması hükümete yönelik eleştirilere neden oldu.

Pazartesi günü Ilta-sanomat gazetesinde yer alan haberde Haavisto’nun Dışişleri Bakanlığı’nın konsolosluk işlerinden sorumlu şefi Pasi Tuominen’e El Hol Kampı’nda bulunan çocukların annelerinden alınması ve Finlandiya’ya getirilmesi için girişimde bulunmasını istedi.

Tuominen, bunun yasalara aykırı olduğunu söyleyip bakanın isteklerini yerine getirilmeyince görevinden alındı. Daha düşük bir göreve getirildi.

Tuominen’in görevden alınması Dışişleri çevreleri ve medyada şaşkınlıkla karşılanmıştı. Deneyimli bir diplomat olan ve görev süresi 2020 yılına kadar uzatılan Tuominen’in ansızın başka göreve getirilmesi medyada sorgulanmaya başlanmıştı.

“OPERATİON KORPİ”

Dışişleri Bakanlığında çalışan ve gazeteye açıklama yapan kaynaklar, bakanın El Hol Kampı’nda tutulan Finlandiya vatandaşı DAİŞ’lilerin çocuklarının ülkeye getirilmeleri için “Operation Korpi” adı verilen bir plan hazırladığını söyledi.

DAİŞ’lilerin çocuklarının getirilmeleri konusunda toplumda derin görüş ayrılıkları bulunduğu için Haavisto, gelebilecek tepkilerden kaçınmak için tanınmış ve saygı duyulan bir diplomat olan Tuominen’i devreye koymayı daha uygun buldu.

DIŞ POLİTİKA KOMİSYONU BAKANI TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

Operasyon girişiminin basın ve kamuoyuna yansımasından sonra Parlamento Dış Politika Komisyonu, Haavisto’ya komisyona gelmesini ve açıklama yapmasını istedi.

Yazılı bir basın açıklaması yapan Parlamento Dış Politika Komisyonu Başkanı Mika Nikko, medyaya yansıyan bilgilerin kendisini şaşırttığını söyledi. Haavisto’yu Parlamento ve Dış Politika Komisyonu’nun onayını almadan hareket etmekle itham etti.

FİNLANDİYA YASALARINA AYKIRI

Finlandiya yasalarına göre çocukları annelerinden ayırmanın mümkün olmadığını ve çocukların anneleriyle birlikte getirilmeleri gerektiğini söyleyen Nikko, “Ama buraya İslam Devleti annelerini getirmek bir güvenlik riski oluşturur” dedi.

Nikko, Haavisto’nun komisyona olanları açıklama yükümlülüğü olduğunu hatırlattıktan sonra “Bu tür çalışmalar bakan ile komisyon arasında güven yaratmaz” şeklinde konuştu.

Haavisto DAİŞ’lilerin El Hol Kampı’nda bulunan çocuklarının getirilmeleri için bürokratlara baskı yaparken haziran ayında Başbakan Antti Rinne, DAİŞ’li kadın ve çocukların Finlandiya’ya getirilmeyeceklerini açıklamıştı.

OMAR: ÇOCUKLARI ANNELERİNDEN AYIRAMAYIZ

Cizire Kantonu Dışişleri Konseyi Eşbaşkanı Abdulkerim Omar, Finlandiya Ulusal Haber Ajansı Yle’nin konu hakkındaki sorularını yanıtladı.

Finlandiya Hükümeti ve Kürt kurumlarının El Hol Kampı’nda tutulan DAİŞ’li kadın ve çocuklarının geleceğiyle ilgili görüşmeleri sürdürdüklerini belirten Omar, tutumlarını şu ifadelerle dile getirdi.

“Anne ve babası olmayan çocukları insancıl nedenlerle ülkelerine gönderiyoruz. Ama çocukları annelerinden ayırarak ve kadınları kampta tutarak ülkelerine gönderemeyiz.”

SKYPO: DAİŞ'LI KADINLAR GÜVENLİK RİSKİ OLUŞTURUR

Finlandiya Güvenlik İstihbarat Servisi'ne (Skypo) göre El Hol Kampı'nda Finlandiya vatandaşı 11 kadın ve 33 çocuk bulunuyor. Kadınların Finlandiya'ya getirilmeleri durumunda bir iletişim ağı örgütleyebilecekleri uyarısında bulunan Skypo, kadınların Finlandiya'nın güvenliği için bir risk oluşturacakları değerlendirmesini yapıyor.

Halk da DAİŞ'li kadın ve çocukların ülkeye getirilmelerine sıcak bakmıyor. Taloustutkimus adlı kamuoyu araştırma şirketinin haziran ayında yaptığı araştırmanının sonucu halkın %36'sının kadın ve çocukların Finlandiya'ya getirilmesine karşı olduğunu gösterdi.

Araştırmaya katılanların %23 kadın ve çocukların, %25'i sadece çocukların getirilmesinden yana olduğunu söyledi. Halkın %16'sı ise görüş belirtmekten kaçındı.