Danimarka'dan Türkiye'ye casusluk tepkisi: ‘Kabul edilemez’

Danimarka Adalet Bakanı Nick Hekkerup, Türk devletinin Danimarka'daki uzantılarının rejim muhaliflerini fişlemelerinin kabul edilemeyeceğini söyledi.

Milletvekillerinin Türkiye'nin Danimarka'daki casusluk faaliyetleriyle ilgili sorularını yanıtlayan Danimarka Adalet Bakanı Nick Hekkerup, Danimarka istihbarat teşkilatı PET'in casuslukla ilgili dördüncü bir soruşturma başlattığını açıkladı.

Geçtiğimiz yılın Mart ayında Danimarka'da yaşayan rejim muhalifleri ve Kürtleri Türk devletine ihbar eden AKP yanlısı 3 kişi hakkında casusluk yapma suçundan dava açılmıştı.

Aradan 1,5 yıl geçmesine rağmen davanın hala sonuçlanmaması medyada eleştirilere yol açmış ve bazı milletvekilleri konuyu parlamento gündemine getirerek hükümetten açıklama yapmasını istemişti.

Adalet Bakanı Nick Hekkerup, 3 kişinin yanı sıra PET'in bir başka kişi hakkında da casusluk suçundan soruşturma yürüttüğünü açıkladı.

Casuslukla ilgili iddiaları araştırmanın zaman aldığını, kanıt elde edebilmek için internet yazışmalarının incelendiğini belirten Hekkerup, “Bu ülkede insanların başkalarını diğer ülkelerinin kurumlarına bildirmek için casusluk yapmaları kabul edilemez” dedi.

Hekkerup, bundan dolayı da Danimarka kurumlarının casusluk iddialarını ve davaları ciddiye alma beklentisi içinde olduğunu söyledi.

Danimarka'da yasalar ülkede yaşayan göçmen veya sığınmacılar hakkında bilgi toplanması ve bunun başka ülkelere aktarılmasını yasaklıyor. Bunu yapanlara Ceza Yasasının 108. maddesi uyarınca casusluk suçundan 6 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.