Danimarka ile İran arasında diplomatik gerilim

Danimarka, Tahran rejimi tarafından muhaliflere yönelik bir saldırı planı bağlantılı olduğu gerekçesiyle bir İran vatandaşını gözaltına aldı. İran ise tepki olarak Danimarka büyükelçisini çağırdı.

Kopenhag makamları Salı günü yaptığı açıklamada, Danimarka topraklarında Ahvaz’ın Özgürlüğü İçin Arap Mücadele Hareketi’nin üç üyesine yönelik saldırı planının boşa çıkarıldığını duyurdu. Danimarka’nın Tahran’daki büyükelçisi de çağrıldı.

Danimarka Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen, “Danimarka, hiçbir şekilde İran istihbarat servisleri ile bağlantılı bireylerin, kişilere yönelik saldırı planlarını hoşgöremez” dedi. Samuelsen, 30 Ekim’de düzenlediği basın toplantısında “Bunun arkasında İran hükümeti, İran devleti var” diye ekledi.

Danimarka makamlarına göre 21 Ekim günü İran istihbarat servisleri ile bağlantılı bir kişi, saldırı planlarken yakalandı. 

Eylül ayı sonunda Tahran yönetimi Danimarka, Hollanda ve Büyük Britanya’yı, 22 Eylül’de Ahvaz’da 24 ölüme neden olan saldırıdan sorumlu grubun bazı üyelerini barındırmakla suçlamıştı.

Danimarka’da bir İran-Danimarka vatandaşını saldırı planı ile ilgili yakalanması ardından, İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Behram Gasemi, Danimarka büyükelçisini bakanlığa çağırdıklarını açıkladı.

Gasemi, bu görüşme sırasında İranlı bir yetkilinin Danimarka’da muhaliflere yönelik saldırı planı ile hiçbir ilişkilerinin olmadığını söylediğini aktardı.

Sözcüye göre İranlı yetkili, “tartışmalı ve ivedi eylemler konusunda” Danimarka’ya uyarıda da bulundu.

Danimarka'daki "saldırı planının" ortaya çıkarılmasından önce Fransız makamları da Haziran ayında, İranlı muhaliflere yönelik Paris'te bir saldırı planını boşa çıkardıklarını açıklamıştı. Bu çerçevede, Belçika'da bir İranlı çift 500 grem patlayıcı madde ile yakalanmış, bu çiftle bağlantılı İranlı bir diplomat da Almanya'da gözaltına alınmıştı.