Darfur’da katliam: 60’ı aşkın ölü

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Bürosu (OCHA), Batı Darfur eyaletinde bir köyde silahlı kişilerin 60’ı aşkın kişiyi katlettiği, 60 kişiyi de yaraladığını bildirdi.

Hartum’da yazılı bir açıklamada bulunan OCHA, “Geçen hafta, köyler ve evlerin yanması, pazaryerleri ve dükkanların zarar görmesi ile sonuçlanan bir dizi olay meydana geldi” dedi.

OCHA’ya göre Cumartesi günü 500 dolayında silahlı kişi, Batı Darfur eyaletinin yönetim merkezi El Cuneyna’ya 48 kilometre mesafedeki Masteri köyüne saldırıda bulundu. Saldırıda çoğu Masalit toplumundan olan 60’ı aşkın kişinin öldüğü, 60’ının yaralandığı belirtildi.

Köyün kuzey, güney ve doğusunda bir çok ev ile yerel pazaryerinin yarısından fazlasının yağmalandığı ve yakıldığı kaydedildi.

OCHA, Darfur’un farklı bölgelerinde şiddet olaylarındaki tırmanışın, toplumların yer değiştirmesine neden olduğunuve tarım dönemini tehlikeye koyduğunu belirtti.

Darfur’un beş eyaletinde 2,8 milyon dolayında kişi açlık çekiyor. Bunlardan 545 bini Batı Darfur eyaletinde bulunuyor.

Güney Darfur’da da geçen Cuma günü, 15 yıl sonra tarlalarına geri dönen en az 20 sivil silahlı kişiler tarafından öldürülmüştü.

Öldürülen köylüler, bundan iki ay önce hükümet ile Darfur çatışması sırasında bölgeye yerleşenler arasında yapılan anlaşma sonucunda geri dönme izni almışlardı. 2003 yılında diktatör Ömer El Beşir’in farklı etnik azınlıklara yönelik başlattığı saldırılarda, yüzbinlerce kişi katledilmiş, milyonlarcası yer değiştirmek zorunda kalmıştı.

Diktatör Ömer el Beşir, 19 Aralık 2018’de başlayan halk isyan sonucunda Nisan iktidardan düşürülmüştü. 1989’da darbe ile iktidara gelen Ömer El Beşir, 30 yıl boyunca ülkeyi demir bilekle yönetiyordu. Beşir mevcut durumda başkent Hartum’daki bir cezaevinde tutuluyor.