Davos zirvesi yoğun güvenlik önlemleri altında başlıyor

48. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) yoğun güvenlik önlemleri altında bugün başlıyor. 70’e yakın ülkenin devlet ve hükümet başkanının katılacağı zirve protestolar altında başlayacak.

Her yıl geleneksel olarak İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Davos Zirvesi olarak da bilinen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) 48 bugün başlıyor. 23-26 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilecek zirveye gecen yıllara oranla bu yıl devlet başkanlarının katılımı daha yüksek olacak.

ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere Başbakanı Theresa May, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Cumhurbaşkanı Angela Merkel’in aralarında olduğu 70 yakın ülkenin devlet ve hükümet başkanları katılacak. Zirveye ayrıca BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Genel Direktörü Lacy Swing, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filoppo Grandi, IMF, Dünya Ticaret Örgütü, Dünya Bankası Grubu, dünyanın önde gelen şirketlerin temsilcileri katılacak.

“Parçalanan dünyada ortak gelecek oluşturmak” ana temasıyla gerçekleştirilecek zirvede çoğu basına kapalı olmak üzere farklı başlıklar altında 350 üzerinde oturumun gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Her yıl olduğu gibi bu yılda oturumlara paralel olarak devlet başkanları ve temsilcileri 3 gün boyunca adeta siyaset gündemlerini ve ticaret anlaşmalarını gizli odalarda masalara yatıracak.

Davos zirvesinin açılış konuşmasını Hindistan Devlet Başkanı Narendra Modi kapanış konuşmasını ise ABD Başkanı Donald Trump’un yapması bekleniyor.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Günler öncesinden hazırlıkları başlayan Dünya Ekonomik Forumu (WEF) yapılacağı Davos kentinde başta olmak üzere İsviçre’de güvenlik önlemleri hat safhaya çıkarıldı. Davos giriş ve çıkışları başta olmak üzere kentin birçok merkezi polis ablukasına alındı.

11 bin nüfuslu kentte güvenlik gerekçesiyle 5 binin üzerinde askeri personel görevlendirildi. Kentin birçok yerine keskin nişancılar yerleştirilmiş durumda.

ZİRVE PROTESTOLAR ALTINDA BAŞLAYACAK

Öte yandan zirve her yıl olduğu gibi bu yılda protestolar altında başlayacak. İsviçreli çok sayıda sol-sosyalist, anarşist ve ekolojist kesimler zirve boyunca birçok merkezde protesto eylemleri düzenleyecek. Özellikle ABD Başkanı Donald Trump’un İsviçre’ye gelmesini istemeyen bir kesim birçok merkezde eş zamanlı eylemler düzenleyecek. Zirveye karşı alanlara çıkacak olan kesimlerin aynı zamanda Türkiye’nin Efrîn’e yönelik başlattığı işgal girişimini de protesto etmesi bekleniyor.