De Mistura’nın yerine Geir Pedersen getiriliyor 

7 yıldır başarısızlıkla sonuçlanan Cenevre müzakerelerini de organize eden BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın yerine Norveçli Geir Pedersen’in getirildiği duyuruldu. 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi’ne yaptığı bilgilendirmede, Norveçli diplomat Geir Pedersen’in de Mistura’nın yerine getirildiğini belirttiği bildiriliyor. 

Diplomatik kaynaklara dayandırılan habere göre, halen Norveç’in Pekin Büyükelçisi olan Pedersen, de Mistura’nın görevini devredeceği Kasım ayı sonunda BM Suriye Özel Temsilcisi olacak. 

Guterres’in BMGK’ye gönderdiği mektupta, Pedersen’in atanması öncesinde Suriye dahil birçok ülkenin hükümetinden görüş aldığını söylediği öğrenildi. 

Pedersen’in Suriye’de ‘güven verici bir siyasi çözümün’ sağlanması için tüm tarafları destekleyeceği de Guterres’in mektubunda yer alıyor. 

2011 yılında başlayan Suriye iç savaşına çözüm bulunması için müzakereleri başlatmakla görevlendirilen Staffan de Mistura, Kasım ayı sonunda görevi bırakacağını duyurmuştu. De Mistura, Kürtler dahil birçok kesimi dışlayan Cenevre müzakerelerinin başarısız olması nedeniyle eleştiriliyordu.