Demirtaş: Ömür boyu yatarım ama onurumu çiğnetmem!

Selahattin Demirtaş, "6 milyon oy almış bir cumhurbaşkanı adayı ve bir partinin temsilcisiyim. Saygısızlığı kabul etmeyiz. Giderim yatarım ömür boyu, ama böyle bir hakareti kabul etmem" dedi.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) rehin tutulan Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu yargılandığı davanın duruşması 2'nci gününde Sincan Cezaevi Kampüsü'nde bulunan duruşma salonunda başladı. 

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve HDP milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Mahmut Toğrul, Mehmet Rüştü Tiryaki, Tülay Hatimoğulları, Mensur Işık, Musa Farisoğulları, Selçuk Mızraklı da izleyici olarak duruşmaya katıldı.

ULUSLARARASI HEYETE VE BASINA ENGEL

Demirtaş’ın duruşmasını izlemeye gelen 11 kişilik uluslararası heyetten 5 kişi duruşmaya alınırken, 6 kişi, akreditesi olmadığı gerekçesiyle içeri alınmadı. Duruşmaya İngiltere’den gelen avukatlar Margaret Owen, Ali Has, İsveç Sosyal Demokrat Parti temsilcileri Eva-Lena Jansson ile Yılmaz Kerimo, Almanya Sol Parti Berlin Eyalet Milletvekili Hakan Taş alındı.

Gazetecilerin içeri alınmasına ikinci gün de izin verilmedi. 

Duruşmaya Demirtaş’ın onlarca avukatının yanı sıra Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyesi avukatlar ve KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar da katıldı.  

‘ERDOĞAN'A BOYUN EĞSEM SARAY'DA OLURDUM!'

Mahkemeye seslenen Demirtaş, "Suç işliyorsunuz. Görevinizi ve yetkinizi kötüye kullanıyorsunuz. Bizim aklımızla alay edemezsiniz. Ben bunu kabul etmem” dedi.

Demirtaş, “AİHM kararı bağlamayacak idiyse Adalet Bakanlığı neden iki senedir orada savunma yapıyordu? Benden daha siyasetçi olduğunuz bu kararla ortaya çıktı. Bu duruşma salonunda siyaset yapanın siz olduğu, reddi hakim talebini reddetmenizle ortaya çıktı. Bu salonda en hukukçu bizmişiz. AİHM kararı buz gibi sizi bağlar. Bu karar için hukuk mücadelesi yürüttük, yok sayılmasını kabul etmiyoruz. Ben, temsil ettiğim iradenin onurunu korumakla yükümlüyüm. Erdoğan'a boyun eğseydim hapiste değil Saray'da olurdum” şeklinde konuştu.

'ONURUMU EZDİRMEM!'

AKP’nin eliyle yargılandığını dile getiren Demirtaş, şöyle devam etti:

“Allah’tan başka da kimseden korkum yok ama onurumu burada ezdirmem size. Ben 6 milyon oy almış bir Cumhurbaşkanı adayı ve bir partinin temsilcisiyim. Saygısızlığı kabul etmeyiz. AKP mi yargılıyor bizi, yargı ve yargıçlar mı? Bunların hepsi AKP yaklaşımıdır. AİHM’in kararını yok saymak AKP’nin 15 gündür medyasında tetikçileri aracılığıyla oluşturmak istediği algı çabasıdır.

'3 AKP'Lİ, 1 HDP'LİYİ YARGILIYOR!'

Algı operasyonudur. Demirtaş’ın AİHM kararını hiçleştirin, 18 maddenin ihlalini 5/3 planını geri plana çekin ve görünmez kılın. Asıl AİHM’in reddettiği talepleri öne çıkarın, köşe yazıları yazın, buna ilişkin televizyon programları yapın. Ruhlarını biliyorum ben bunların. 12 yıldır bunlara karşı ben mücadele ediyorum. DNA’larını biliyorum. 

(...) Şu anda üç AKP'li, bir HDP'liyi yargılıyor. Hissiyatım budur. Samimiyetle söylüyorum. Bu da ağrıma gidiyor. Savunma yapma isteğim yok. Delillerim var, sunma isteğim yok. Ne anlatayım size?

'ÖMÜR BOYU YATARIM AMA HAKARET ETTİRMEM'

Artık neyi ortaya koyalım ki, biz suçsuzuz diye? Rahatsız edici. Gerçekten de çok üzücü. İki yıldır yargılanıyorum, bir sürü ara karar verdiniz, dünkü ara kararınızı okudum, rahatsız oldum. Dünkü ara kararınız büyük bir hakaret. Giderim yatarım ömür boyu, ama böyle bir hakareti kabul etmem."

MAHKEMEYE ELEŞTİRİLER SÜRDÜ

Demirtaş, Aliya İzzetbegoviç’in "Delilin olmadığı yerde ağır ceza istemenin kendisi delil haline gelir" sözlerini de hatırlattı.

Avukat Yıldız İmrek, 12 Eylül askeri darbe yargısının, 38 yıl önce siyasi bir kararla 17 yaşındaki Erdal Eren'i idam ettiğini hatırlattı. İmrek, Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin de siyasi etki altında benzer bir infaz yargılaması yaptığını, bu nedenle hakimlerin reddinin gerektiğini belirtti. 

Ardından söz alan Demirtaş, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 18’inci maddeye dayanılarak reddi hakim talebinde bulunuluyor, bir mahkeme salonunda. AKP'nin yaptığı gibi, bir hokus pokusla ihlali görünmez kılmak istiyorsunuz” dedi.

Reddi hakim talebinin reddi kararında imzası bulunan Mahkeme Başkanı ve üyeleri Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) şikayet edeceklerini kaydeden Demirtaş, “Gerekçesiz karar yazamazsınız. Bundan mahkumiyet almış bir heyetsiniz. Gerekçe yazmadığınız için 2 yıldır bundan mahkumiyet almış bir heyetsiniz" dedi.

Mahkeme heyeti Demirtaş'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek bir sonraki duruşmayı 23-24-25 Ocak tarihlerine erteledi.