Der Standard: Türkiye’de Efrin dolayısıyla matem, çaresizlik var

Avusturya’nın önde gelen gazetelerinden Der Standard’ın Türkiye muhabirinin kaleme aldığı ‘Türkiye’de Efrin dolayısıyla matem ve çaresizlik’ başlıklı haberde, Türk ordusunun artan kayıplarına ve ülkede yaşanan ‘çaresizliğe’ dikkat çekildi.

“Kürtlere karşı savaşta ağır kayıplar: Türkler savaşın gidişatı ve sivil kayıplar hakkında çok az şey biliyor” spotuyla verilen haberde, hafta sonunda ölen 12 askerle birlikte Efrin işgal harekatındaki kayıpların en az 30’u bulduğu hatırlatıldı.

En az iki askerin öldüğü helikopterin QSD tarafından paylaşılan görüntülerine dikkat çekilen haberde, “Türkiye için bu yüksek kayıplı Cumartesi, dördüncü haftasına giren bu savaşta önemli bir durak oldu” denildi.

DESTEK MESAJLARI DAHİ ÇARESİZLİK VE ELEŞTİRİ İÇERİYOR

Türkiye’de Erdoğan dahil devletin ‘sadece 2 bin kilometrekarelik bir alanı olan Efrin’i ele geçirmek’ için yaptıkları ‘kararlı açıklamalara’ dikkat çekilen haberde, birçok ‘ünlü kesimin’ yaptığı paylaşımlara da değinildi. Asker ölümlerine ilişkin paylaşımların aslında bir tür ‘çaresizlik’ ve ‘eleştiri’yi de içerdiği vurgulanan haberde, ‘daha fazla askerin kanının akmaması’ yönündeki bir paylaşıma yer verildi.

MEDYA HABER VE YORUMLARINDA ‘BÜYÜK ÖZEN’ GÖSTERİLİYOR

Türkiye’de medyanın haber ve yorumlarında ‘büyük bir özen’ gösterildiğine işaret edilen haberde, aksinin ise cezalandırıldığı belirtildi. Haberde, şimdiye kadar en az 666 kişinin tutuklandığı hatırlatıldı.

Der Standard haberinde, hükümet yandaşı Yeni Akit gazetesinin Cumhuriyet gazetesine yönelik tehditleri de paylaşıldı. Cumartesi yaşanan asker kayıplarına ilişkin ‘Efrin’de 11 şehit’ başlığını kullanan Cumhuriyet gazetesinin Yeni Akit yazarı Yusuf Ozan “Tek adam rejimi olsaydı ah keşke olsa… Sizi iki dakikada kapatsa, keşke bir de şeriat olsa, keşke idam olsa sizi sallandırsa açık konuşuyorum hepiniz hainsiniz…” şeklindeki sözleri örnek gösterildi.

‘7 AYDA 72 KAYIPTI, ŞİMDİ HAFTADA EN AZ 30’

Türk ordusunun resmi rakamlarıyla verdiği kayıpların dahi büyük olduğu dile getirilen haberde, 2016’da başlatılan Fırat Kalkanı adlı işgal girişiminde 7 ayda 72 askerin öldüğü tespitine yer verildi. Haberde, bu sayının resmi olarak 3 haftada en az 30 olduğu ve sayıları açıklanmasa da en az 150 ÖSO adı altındaki çetenin de öldürüldüğüne işaret edildi.

Der Standard’ın haberinde Türk ordusunun 3 haftayı aşkın bombardımanlarına rağmen şimidye kadar sadece sınır bölgelerinde bazı bölgelere ‘ayak basabildiği’ vurgulandı. Haberde, Türkiye’nin şimdilik Efrin kent merkezinin etrafında bir çember oluşturmaya çabaladığı ancak bölgenin oldukça dağlı ve ‘kolay ele geçirilemez’ olduğu da eklendi.