Dera’daki anlaşma ardından binlerce kişi geri dönüyor

Rusya ve İran destekli Suriye rejimi ile silahlı gruplar arasında Dera bölgesinde yapılan anlaşma ardından binlerce sivil evlerine geri dönmeye başladı.

Suriye rejimi iki haftayı aşkın bir süre boyunca Dera’yı yoğun bir şekilde bombaladıktan sonra Cuma günü bir anlaşmaya varıldı. Rusya’nın müzakere ettiği anlaşma, rejim bölgede yeniden hakimiyetini kurdu.

19 Haziran’da başlayan operasyon nedeniyle BM’ye göre 350 bin kişi yerlerinden oldu. Bunların büyük bir kısmı Ürdün ile olan sınırda toplanırken, bir kısmı da İsrail işgalindeki Golan platosu sınırına sığındı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Müdürü Rami Abdul Rahman AFP’ye yaptığı açıklamada Cuma gününden bu yana Ürdün ile olan sınır bölgesinden binlerce kişinin köylerindeki evlerine dönmeye başladığını bildirdi.

BM’nin İnsani Yardımlar Koordinasyon Bürosu, ne kadar kişinin geri döndüğü konusunda ellerinde bir rakam olmadığını söyledi. ,

Rusya ve İran’ın desteklediği rejim güçleri, özellikle Şam ve çevresindeki hakimiyetini pekiştirdi. Rejim, mevcut durumda ülkenin yüzde 60’ında kontrolü eline geçirmiş bulunuyor.

Cuma günü yapılan anlaşma kapsamında devlet kurumları Dera bölgesinde çalışmalarına yeniden başlayacak. Resmi haber ajansı Sana’ya göre “Suriye Devleti Ürdün sınırı boyunca isyancıların elindeki tüm mevzilerin kontrolünü alacak.”

Sana’ya göre ayrıca anlaşma bir ateşkesin yürürlüğe girmesi ve silahlı gruplar tüm ağır ve orta düzeyli silahlarını tüm kentler ve ilçelerde teslim edecek”. Buna uymak istemeyen gruplar ise aileleri ile birlikte İdlib’e gönderilecek.