Devrim Muhafızları olası saldırılara karşı tehdit etti

İran Devrim Muhafızları şefi Hüseyin Salami, İran’a kim saldırırsa, o ülkenin topraklarının savaş alanına dönüşeceği tehdidinde bulundu.

General Hüseyin Salami, Tahran’da düzenlediği basın toplantısında “Kim ki topraklarının savaş alanına dönmesini istiyorsa, buyursun” dedi.

Salami, “Bir savaşın İran topraklarına uzanmasına asla izin vermeyeceğiz” diye ekledi.

Bu tehdit, ABD’nin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin talebi üzerine Körfez’e ek birlikler gönderecekleri yönünde Cuma günü yaptığı açıklamadan sonra geldi.

ABD, 14 Eylül’de Suudi Arabistan’ın stratejik petrol tesislerine yönelik saldırıdan İran’ı sorumlu tutuyor. İran reddediyor. Saldırıyı Yemenli Husiler üstlenmişti. Ancak bu üstlenme, birçok batılı iktidar tarafından “az güvenilir” olarak değerlendiriliyor.

Saldırıda Suudi petrol üretiminin yarısı durdu ve küresel petrol pazarları etkilendi.

ABD ayrıca bu gerekçe ile İran Merkez Bankası’na yönelik yaptırımları sertleştirdi. ABD Başkanı Trump, bu yaptırımların şimdiye kadar bir ülkeye karşı yapılmış en sert yaptırımlar olduğunu belirtti. Hazine Bakanı Steven Mnuchin, yaptırım açıklamasında “Devrim Muhafızları’na, terörizmi finanse etmek için artık para gitmeyeceği anlamına geliyor” dedi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, bu Cumartesi yaptığı açıklamada yaptırımlara tepki göstererek, “Amerikan yönetiminin umutsuzluğunun işareti” dedi. Zarif, Merkez Bankası’na yönelik yaptırımların İran halkını gıda ve ilaçtan mahrum bırakma girişimi olduğunu söyledi. “İran halkının gıda ve ilaçlara erişimini bloke etmek tehlikeli ve kabul edilemez bir girişimdir.”