Diktatör El Beşir UCM’ye teslim edilecek !

Sudan’ın devrik eski diktatörü Ömer El Beşir’in Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) teslim edileceği bildirildi.

Sudanlı yetkililer, Darfur’da işlenen suçlardan dolayı aranan kişilerin teslim edilmesini kabul ettiklerini açıkladı.

Rejimin devrilmesi ardından kurulan Egemen Konsey üyesi Muhammed El Tayiş, yaptığı yazılı açıklamada “UCM tarafından suçlananların oraya gitmesi gerekiyor” dedi.

Bu çerçevede, 2009 yılından beri UCM tarafından aranan Ömer El Beşir’in teslime dileceği belirtildi.

Ömer El Beşir, Nisan 2019’dan bu yana Sudan’da tutuklu bulunuyor. Beşir’in yanısıra üç kişi daha ülkenin batısındaki Darfur’da savaş suçları ve soykırımla suçlanıyor.

GÜNEY SUDAN’DA İSYANCILARLA ANLAŞMA

Bu açıklama, hükümetten bir heyetin Güney Sudan’ın başkenti Cuba’da isyancı gruplarla yaptığı görüşmeden sonra geldi.

El Tayiş, görüşmenin merkezinde Darfur’da adalet ve uzlaşının yer aldığını bildirdi.

Toplantıda, bölgenin pasifleştirilmesi için bir çok mekanizmanın kurulması üzerine anlaşma sağlandı.

Darfur’daki çatışma 2003 yılında etnik azınlıklar arasındaki isyancıların Beşir rejimine karşı silahlanmasıyla başlamıştı.

SOYKIRIM

Birleşmiş Milletler’e göre Beşir rejimi 2003'ten sonra üç yıl içerisinde Darfur'da 300 binden fazla kişiyi katletti, sistematik tecavüzler yaşandı ve milyonlarca insan yerlerinden edildi. Darfur'da işlenen suçlar "soykırım", "savaş suçları" ve "insanlığa karşı suçlar" kapsamında değerlendiriliyor. 

ERDOĞAN’IN DOSTU

Ömer El Beşir, aynı zamanda Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın diktatör dostları arasında yer alıyordu. Hakkında uluslararası tutuklama kararı olmasına rağmen Türkiye’yi ziyaret eden Ömer El Beşir, Erdoğan için “iyi bir Müslümandı”.

2009’da Erdoğan henüz Başbakan olduğu sırada Beşir'in Türkiye ziyaretini savunurken, Darfur'a gittiğini ve orada soykırım tespitini yapamadığını söylemişti. Erdoğan, "Bir Müslüman soykırım yapamaz" diyerek dostu Beşir’e arka çıkmıştı. Erdoğan’ın “tespit etmediği” Beşir’in suçları çok ağırdı.

DİKTATÖRÜN SONUNU GETİREN İSYAN

Ömer El Beşir halk isyanı sonucunda devrildi. İsyan 19 Aralık 2018’de ekmek fiyatının arttırılmasına karşı başladı. Beşir, Nisan 2019’da iktidardan düşürüldü. 1989’da darbe ile iktidara gelen Ömer El Beşir, 30 yıl boyunca ülkeyi demir bilekle yönetiyordu. Beşir mevcut durumda başkent Hartum’daki bir cezaevinde tutuluyor.