Doðu Timor'da eski gerilla Devlet Başkanı seçildi

Doðu Timor'da eski gerilla Devlet Başkanı seçildi

Doðu Timor'da Salı günü yapılan ikinci tur devlet başkanlıðı seçimlerinin galibi, eski gerilla ve ordu komutanı "Taur Matan Ruak" kod adlı Jose Maria de Vasconcelos oldu.

Geçici sonuçlara göre eski gerilla Jose Maria de Vasconcelos, rakibi ve parlamento eski başkanı Francisco Gutteres'i açık bir farkla geride bıraktı. Vasconcelos oyların yüzde 61'ini alarak, Gutteres’e neredeyse iki kat (yüzde 38) fark attı.

Doðu Timor'da seçime katılım oranı ise yüzde 73 olarak kayda geçti. Kesin sonuçlar, Yüksek Kurul tarafından açıklanacak. Vasconcelos, merkez soldan oluşan hükümetin başbakanı Xanana Gusmao'nun da desteðini aldı.

VANSCONCELOS KÝMDÝR

Vasconcelos'un savaşta kullandıðı Taur Matan Ruak iminin anlamı "Delen gözler". Eski bir öðretmen olan Ruak fakir bir aileden geliyor. Onlarca yılını, Doðu Timor ormanlarında gerillalık yaparak geçirdi. 1975'te sömürgeci Portekiz güçlerinin ülkeyi terk etmesiyle birlikte Endonezya işgal etti. Ruak da, Endonezya ordusuna karşı savaşan gerillalar arasındaydı.

24 yıllık çatışmalı bir ortamdan sonra, halkın büyük bir bölümünün desteðini alarak, ordunun başına geçti. Ruak, 2011 yılına kadar da bu görevini sürdürdü.

Taur Matan Ruak'ın görevini, Doðu Timor'da barışın saðlanması için uzun bir süre mücadele eden ve Nobel Barış ödülü sahibi Jose Ramos Horta'dan Mayıs ayında devralacak. Bu tarih, aynı zamanda Doðu Timor'un baðımsızlıðının 10. yıl kutlamalarına denk geliyor.

Güneydoðu Asya'da Timor Adası’nda bulunan Doðu Timor Demokratik Cumhuriyeti’nin tek komşusu Endonezya. Başkenti “Dili” olan Doðu Timor'u, 16. yüzyılda Portekiz sömürgeleştirdi. Portekiz'in 1975 yılında geri çekilmesiyle birlikte de Endonezya'nın sömürgesi haline geldi ve 27. vilayeti oldu.

Doðu Timor, 20 Mayıs 2000'de baðımsız oldu. Doðu Timor ayrıca Asya'nın en fakir ülkelerinden birisi durumunda.

ANF NEWS AGENCY