Doğal afetlerin ekonomik maliyeti 2017’de zirve yaptı

Doğal afetler ve insan kaynaklı felaketlerin 2017 yılında yol açtığı ekonomik maliyetin yaklaşık 340 milyar dolar olduğu bildirildi.

Swiss Re adlı yeniden sigortalandırma şirketi, 2017 yılında doğal afetler ve insan kaynaklı felaketlerin yol açtığı ekonomik maliyete ilişkin daha önceki tahminlerini güncelledi. Swiss Re’ye göre geçen yıl doğal ve insan kaynaklı yangınlar ya da sanayi kazaları gibi felaketlerin yol açtığı ekonomik kayıplar 337 milyar dolara yükseldi.

Felaketler ardında sigorta şirketlerinin üstlendiği maliyetin 144 milyar dolar olduğu belirtildi. Bu da 2017’yi sigorta şirketleri açısından en külfetli yıl yaptı. Swiss Re, 50 yıldan bu yana her yıl felaketlerin maliyetine ilişkin değerlendirme yapıyor.

Aralık ayında yapılan bir önceki tahminde, felaketlerin ekonomik maliyetinin 306 milyar dolar olduğu belirtilmişti.

Karayipler ve ABD’nin güney doğusunu vuran Havvey, Irma ve Maria kasırgaları tek başına 217 milyar dolar ekonomik kayba yol açtı. Sigorta şirketlerine maliyeti ise 92 milyar dolar oldu. 2005 yılındaki Katrina, Rita ve Wilma kasırgalarından sonra sigorta şirketleri açısından ikinci büyük maliyetli yıl oldu.

Yangınların maliyeti de sigorta şirketleri açısından 14 milyar dolar ile rekor bir düzeye ulaştı. Özellikle Kaliforniya, Kanada ve Portekiz’de büyük orman yangınları yaşandı.

2017 yılında kasırga ve orman yangınları gibi doğal felaketlere, Avustralya’da Debbie hortumu ve Meksika’daki depremler de eklendi.