Doğal ve vahşi yaşam savunucuları çetelerin hedefinde

Dünyada vahşi yaşamı korumak her geçen gün zorlaşırken, farklı ülkelerde her yıl yüzlerce kişi doğayı ve nesli tükenmekte olan vahşi hayvanları korumak isterken katledildi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 9 Nisan’da dünya mirasına dahil olan Virunga Ulusal Parkı’nda 5 güvenlik görevlisi ve 1 şoför katledilmişti. Katliamın yapıldığı ulusal park, nesli tehlike altında olan dağ gorili olarak adlandırılan Gorilla beringei beringeiile batı ova gorili olarak bilinen “Gorilla gorilla gorilla” türüne ev sahipliği yapıyordu.

2017’DE 197 KİŞİ KATLEDİLDİ

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) sert bir biçimde kınanan saldırılar sadece Kongo Demokratik Cumhuriyeti’yle sınırlı değildi. 2017 yılı içerisinde doğayı korumakla görevli en az 197 kişi tacirler tarafından katledildi.

Global Witness adlı kuruluş tarafından yapılan bir çalışmaya göre, dünya genelinde özellikle maden işletmelerinin önünü açmak için katliamlar yapıldı. Bu katliamların oranı yüzde 60’ı buluyor.

EN ÇOK KATLİAM LATİN AMERİKA’DA

Geçtiğimiz yıl Brezilya’da doğal alanları maden işletmek amacıyla gasp etmek isteyen çeteler tarafından 46 çevre savunucusu katledildi. Kolombiya’da 32 ve Meksika’da ise 15 çevre dostu bu tür nedenlerle öldürüldü.

9 Nisan’da ulusal parkı koruyan 6 kişinin katledildiği Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde ise, 2017 yılında bilinen en az 13 çevre dostu birey saldırılarda hayatını kaybetti. Bu ülkede özellikle filler başta olmak üzere nesli tükenmekte olan hayvanları ele geçirmek isteyen tacirler katliamları yapıyor.

Hiçbir çevresel kaygıyı dikkate almayan maden ve büyük tarım işletmelerinin en çok etkili olduğu ülkelerden olan Brezilya’da, özellikle köylülere ve yerli halk mensuplarına yönelik saldırılar öne çıkıyor. Brezilya’daki Amazon ormanlarının önemli bir kısmı bu çetelerin hedefinde.

Afrika’da ise, büyük oranda Çin ve diğer Asya ülkelerinde tedavi amacıyla kullanılan fildişi ticaretinin devamı için katliamlar yapılıyor.