Doğu Afrika'da 129 bin kişi açlıktan ölme riski altında

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), birkaç yıldır korkunç bir kuraklıkla boğuşan Büyük Afrika Boynuzu bölgesinde yaklaşık 129 bin kişinin gıda güvensizliğinin maksimum seviyeye ulaştığı konusunda uyarıda bulundu.

Bölgedeki WHO yetkilisi Liesbeth Aelbrecht, Nairobi'den video konferans yoluyla yaptığı açıklamada "Büyük Afrika Boynuzu hakkında konuşurken Cibuti, Etiyopya, Kenya, Somali, Güney Sudan, Sudan ve Uganda'yı kastediyorum” dedi.

Aelbrecht, bu bölgede salgın hastalıklarda büyük bir artış yaşandığını belirtirken, kötü beslenen çocukların sayısındaki büyük artışa dikkat çekti.

WHO’ya göre, bölgede 48 milyon insan kritik düzeyde gıda güvensizliği ile karşı karşıya bulunuyor.

Bu 48 milyon insandan 6 milyonu "acil" gıda güvensizliği durumunda bulunuyor. 129 bini ise "felaket” olarak ifade edilen maksimum seviyede (5’inci aşama) bulunuyor.

Liesbeth Aelbrecht'e göre bu 129 bin kişiden 33 bini Güney Sudan'da ve 96 bini Somali'de yaşıyor.

WHO, 5’inci aşamadaki insanların "ölümün yüzüne baktığını" kaydetti.  

Bu yıl bölge nüfusunu desteklemek için 178 milyon dolara ihtiyacı olan WHO, salgınlardaki artışın kaynağında bu gıda güvensizliğinin yattığını belirtiyor.

Liesbeth Aelbrecht, salgın hastalıkların sıklığındaki artış ile iklim değişikliği arasındaki bağlantıya vurgu yaparak, "Büyük Afrika Boynuzu bu yüzyılda hiç bu kadar yüksek sayıda salgın yaşamamıştı" dedi.