Doğu Akdeniz gerilimi tırmanıyor: ABD 'derinden' endişeli!

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kıbrıs ziyaretinde Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğal kaynaklara yönelik operasyonları karşısında "derinden endişeli" olduklarını belirtti.

Pompeo, Cumartesi günü Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye'de Yunanistan ve Kıbrıs'ın Doğu Akdeniz'de yargı yetkisine sahip olduğu bölgelerde devam eden doğal kaynak arama operasyonlarından derinden endişe duymaya devam ediyoruz" dedi.

Türkiye ile Avrupa Birliği'nin iki ülkesi olan Yunanistan ve Kıbrıs arasında, Doğu Akdeniz'deki gaz arama faaliyetleri nedeniyle Ağustos ayından beri gerilim tırmanıyor.

Anastasiades, Pompeo ile ortak basın toplantısında anlaşmazlıklara genel bir çözüm için görüşmelerde bulunmaya hazır olduklarını belirtirken, Ankara'yı "saldırgan eylemlerine" son vermeye çağırdı.

TÜRKİYE'DEN ASKERİ TATBİKAT

Perşembe günü Akdeniz'in yedi ülkesi Fransa'nın Korsika adasında bir araya gelerek, Türkiye'nin "tek taraflı faaliyetlerine" son vermemesi halinde "kısıtlayıcı yeni tedbirler alacakları" uyarısında bulunmuştu.

Türk devleti ayrıca Kıbrıs'ın kuzey yakası açıklarında gerçek atışlı deniz tatbikatı açıklamasına da tepki göstererek, "illegal" olduğunu belirtti.

ABD-KIBRIS ORTAK TATBİKATI

Öte yandan Kıbrıs tarafından yapılan başka bir açıklamaya göre ABD donanması özel kuvvetlerine ait iki gemi Kıbrıs ile ortak tatbikat yapmak için alanda bulunuyor. Tatbikatın Cumartesi günü başladığı ve 20 Eylül'de sona ereceği bildirildi.

YUNANİSTAN'DAN ÖNEMLİ SİLAHLANMA PROJESİ

Bu sırada Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis de ülkesinin önemli bir silahlanma projesini açıkladı. Miçotakis, Fransa'dan 18 Rafal savaş uçağı ve deniz donanması için dört helikopter alacaklarını duyurdu.