Drone saldırısı: Suudi Arabistan’da petrol üretimi yarıya indi

Suudi Arabistan petrol şirketi Aramco’nun iki tesisine yönelik drone saldırısı nedeniyle aksayan üretimin normale dönmesinin haftaları alabileceği belirtildi.

Reuters’a açıklamada bulunan Suudi bir kaynak, iki stratejik tesise yapılan saldırıyla aksayan üretimin günleri değil haftaları alabileceğini belirtti.

Cumartesi günü Husilerin üstlendiği saldırılar nedeniyle petrol üretimi yarıya düşürüldü.

Suudi kaynak, saldırıların ciddi olduğunu belirtirken, üretimin yeniden tamamen normale dönmesi konusunda bir tarih vermedi.

Hedef alınan tesislerden biri, dünyanın en büyük brüt dönüştürme tesisi olarak biliniyor.

Resmi haber ajansı SPA’ya göre Enerji Bakanı prens Abdulaziz Bin Salman, kısmı kesintiden günde 5,7 milyon varilin etkileneceğini belirtti. Bu da Suudi petrolünün yarısına denk gelirken, günlük küresel ticaretin de yüzde 5’ini temsil ediyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, saldırıdan İran’ı sorumlu tuttu. Saldırıları İran’ın ittifakı Yemenli Husiler üstlendi. Tahran yönetimi, ABD’nin suçlamalarını “anlaşılmaz ve asılsız” olarak değerlendirdi.

ABD Başkanı Donald Trump da, veliaht prens Muhammed Bin Salman’ı arayarak ABD’nin Suudi Arabistan’ın güvenliğini garantiye almak için işbirliğine hazır olduğunu söyledi. Enerji Bakanlığı sözcüsüne göre Amerikan yönetimi ABD’nin petrol rezervlerini acilen işletmeye hazır olduğunu, gerekirse petrol pazarlarındaki olası tüm aksamaları tazmin edeceğini belirtti.