Dünya devletlerine 'çocukları daha iyi koruyun' çağrısı

BM Genel Sekreteri, 250 milyon çocuğun çatışmalı ülkelerde yaşadığını açıkladı. Belçika kralı Philippe de dünya devletlerini çatışmalı durumlarda “çocukları daha iyi korumaya” çağırdı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde ilk konuşmasını yapan Belçika Kralı, “Bugün dünyada her beş çocuktan biri silahlı bir çatışmanın negatif etkisine maruz kalıyor” dedi.

Silahlı gruplar tarafından öldürülen, sakat bırakılan, sömürülen, cinsel şiddete maruz bırakılan veya askere alınan kız ve erkek çocuklara dikkat çeken Kral Philippe, milyonlarca genç yaşamın hem bedenlerinde hem de ruhlarında yaralandıklarını söyledi.

Philippe, “Onların sesleri, hakları, ihtiyaçları hemen hemen hiç hesaba katılmıyor. Çok daha iyisini yapmalıyız” dedi.

Güvenlik Konseyi’ndeki toplantıda bir silahlı çatışmada tarafların çocukları kullanması, askere alması, cinayetler, tecavüzler, alıkoymalar, okul veya hastanelere saldırılara ilişkin “tüm uluslararası hukuk ihlallerini” kınayan bir deklarasyon oy birliği ile kabul edildi.

BM, “tüm ilgili tarafları bu pratiklere derhal son vermeye ve çocukları korumak için özel tedbirler almaya” çağırdı.

Konsey toplantısının açılışında konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, en kırılgan kesim olarak ifade ettiği çocukların “çatışmalara hiçbir şekilde karışmaması gerektiğini” kaydetti.

Guterres, “Bugün, 250 milyon çocuk çatışmaların etkilediği ülkelerde yaşıyor” derken, bunlardan 12 bin çocuğun 2018’de öldürüldüğünü kaydetti. Bu rakam, 1996’dan bu yana en yüksek bilançoyu ifade ediyor.