Dünya tarımını tehdit eden hibrit böcek türü bulundu

Avrustralya’da faaliyet gösteren Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) adlu kuruluşun çalışmaları sonucu, tarımsal alanlara ciddi zarar verebilecek bir böcek türünün bulunduğu duyuruldu.

Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) adlı bilimsel dergide yayınlanan makalede, Brezilya’da bulunan iki zararlı kurtçuk türünün bir araya gelmeleriyle melezlenen bu böcek türünün oldukça tehlikeli olduğu kaydedildi.

İKİ ZARARLI KURTÇUĞUN HİBRİTLEŞMESİNDEN OLUŞUYOR

Araştırmaya göre, iki kurtçuk türünün bir araya gelmesi sonucu meydana gelen melezleşme neticesinde oldukça zararlı bir hibrit böcek türünün ortaya çıktığı belirtildi. Bu hibrit veya melez böceklerin oluşumunda yer alanlardan birinin Helicoverpa armigera türü kelebek olduğu kaydedilen araştırmada, bu türün ‘domates kurdu’ olarak bilindiği ifade edildi.

Ancak Helicoverpa arnigera’nın domateslerin yanı sıra mısır, soya ve pamuğun yanı sıra 100 kadar bitki türünden beslendiği ve meyve ile sebzelerin içine girerek, içten kemirdiğine dikkat çekiliyor. Bu ise, Helicoverpa arnigera’nın tarımsal alanlarda görünmez olmalarını sağlarken, Afrika, Asya ve Avrupa kıtasında yaygınlıkları nedeniyle her yıl 3 milyar doları aşkın maddi hasara yol açıyorlar.

Öte yandan melez böcekleri oluşturan bu kurtçukların tarımsal faaliyetlerde kullanılan böcek ve sivrisinek ilaçlarından, yani pestisitlerden etkilenmedikleri anlaşıldı. Bunun ise, bir tür kelebek olan bu kurtçukların hızlıca hareket edebilmelerinin bir sonucu olduğu ifade ediliyor.

Tarım ilaçlarına dayanıklı hibrit böceklerin oluşumuna yol açan diğer kurtçuk türünün ise mısır ve diğer birçok sebze türüne saldıran Helicoverpa arnigera olduğuna  araştırmada yer verildi.

DÜNYA TARIMINA CİDDİ ZARARLAR VEREBİLİR

Araştırmayı yapan uzmanlar, önlem alınmaması halinde bu hibrit böcek türünün uzun vadede tüm dünyada tarım üretimine ciddi zarar verebileceği uyarısı yapıldı. Makalede, sadece Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tarım alanlarının yüzde 65’inin bu böceklerden etkileneceği tahminine yer verildi.

Dünya genelinde henüz hasat edilmeden kaybedilen tarımsal ürün oranının yüzde 20 ila 30 arasında değiştiği bilinirken, zararlı böceklerin yol açtığı kaybın yıllık 70 milyar dolara yakın olduğu tahmin ediliyor.