Dünyadaki savunma harcamaları artmaya devam ediyor

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (Sipri) tarafından yayınlanan rapora göre, 2017 yılında dünya ülkelerindeki savunma harcamaları 2016’ya oranla yüzde 1,1 artış gösterdi.

 2017’de toplam 1 trilyon 739 milyar dolarlık savunma harcaması yapıldı.

Rapora göre, dünya üzerindeki savunma harcamalarının 900 milyar dolarlık kısmını 29 NATO ülkesi gerçekleştirdi.

İLK 6 SIRADA AYNI ÜLKELER VAR

Ülkeler bazında ise Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Çin, Suudi Arabistan, Rusya, Hindistan ve Fransa en çok savunma harcaması yapan ilk 6 ülke oldu. ABD, Çin ve Hindistan’ın savunma harcamalarında artış yaşanırken, Rusya ve Fransa’da azalma kaydedildi.

Savunma harcamalarının üçte birinden fazlası ise tek başına ABD tarafından yapılırken, ABD, 610 milyar dolarla açık ara birinci sırada kalmaya devam ediyor.

ÇİN HALK CUMHURİYETİ’NDEKİ ARTIŞ DEVAM EDİYOR

Çin Halk Cumhuriyeti’nin savunma harcamaları 228 milyar dolar olurken, tüm dünyadaki harcamaların yüzde 13’ü bu ülkede yapıldı. Silahlanma yarışında önde gelen ülkelerden Suudi Arabistan’da geçtiğimiz yıl savunmaya toplamda 69,4 milyar dolar ayrıldığı tahmin ediliyor.

RUSYA’NIN SAVUNMA HARCAMALARI AZALDI

Sipri raporuna göre Rusya’nın savunma harcamalarında özellikle batılı ülkelerin getirdiği yaptırımlar nedeniyle yüzde 20’lik bir düşüş oldu. Rusya’nın 2017 savunma harcamaları toplamda 66,3 milyar dolara geriledi. Rusya’nın savunma harcamaları son olarak 1998 yılında azalırken, 1999-2016 arasında ise düzenli olarak artmıştı.

HİNDİSTAN FRANSA’YI GERİDE BIRAKTI

Sipri tahminleri, son yıllarda ordusunun büyük oranda ‘modernize ihtiyacı olduğu’ gündemde olan Hindistan’ın ciddi savunma harcamaları yaptığını gösteriyor. 2016 yılında dünyanın en büyük altıncı savunma bütçesine sahip olan Hindistan, geçen yıl yüzde 5,5’lik bir artışla toplamda 59 milyar dolarlık savunma bütçesiyle beşinci sıraya yerleşti. Hindistan’ın ordunun modernizasyonu için 100 milyar dolarlık harcama planladığı duyurulmuştu.

Fransa’da ise milli gelirin yüzde 2,3’üne denk gelse de, savunma harcamaları geçtiğimiz yıla oranla yüzde 1,9 azaldı. Bu ülkede toplam savunma harcamaları 57,8 milyar dolara düştü.

YARISINDAN FAZLASI NATO ÜLKELERİNE AİT

Savunma harcamalarında özellikle Rusya’nın etkisinden dolayı NATO’ya yakınlaşan Doğu Avrupa ülkelerinde artış kaydedildi. Doğu Avrupa’da bir önceki yıla oranla yüzde 12’lik bir artış görüldü. Batı Avrupa ülkelerinin toplamında yüzde 1,7’lik artış kayıtlara geçti.

ÇATIŞMALARA BARIŞÇIL ÇÖZÜM BULUNMASININ ÖNÜNDE ENGEL

Sipri raporuna göre, 29 üyeli NATO’nun toplam savunma harcamaları 900 milyar doları bulurken, dünyadaki toplam harcamaların yüzde 52’sine denk geliyor.

Sipri Genel Direktörü Jan Eliasson, dünyadaki savunma harcamalarındaki artışın önemli bir ‘endişe kaynağı’ olduğunun altını çizdi. Eliasson, harcamalardaki artışın dünya üzerindeki çatışma ve savaşlara barışçıl çözüm bulunmasının önünde engel olduğunu vurguladı.

https://www.sipri.org/media/press-release/2018/global-military-spending-remains-high-17-trillion