Dünyanın en eski ticaret gemisi enkazı bulundu

Bulgaristan açıklarında tesadüfen bulunan ve Antik Yunan medeniyetine ait olduğu düşünülen ticaret gemisi enkazlarının en az 2400 yıllık olduğu düşünülüyor.

İngiliz ve Bulgar araştırmacıların deniz suyu seviyesi ve dalışlar üzerine yaptıkları bir araştırma sonucunda tesadüfen gemi enkazlarına rastlandığı öğrenilmişti. Yapılan incelemelerde, Karadeniz’in Bulgaristan karasularında bulunan enkazların Antik dönemdeki Yunan ticaret gemileri olduğu sonucuna ulaşıldı.

Deniz yüzeyinin 2 kilometre kadar dibinde tespit edilenler arasındaki bir gemi enkazının, bugüne kadar yapısı bozulmamış en eski batık gemiye ait olduğu sanılıyor. Black Sea MAP adlı proje kapsamındaki çalışmada, derin sularda oksijen oranının az olması sayesinde gemilerin muhafaza edilmiş olduğuna dikkat çekildi.

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) adına yapılan açıklamada ise, bulunan geminin yükünün de suda iyi bir şekilde muhafaza edilmiş olabileceği kaydedildi. UNESCO Temsilcisi Ulrike Guérin, derinde olması nedeniyle geminin enkazı veya olası mallarının toplanmasının zor olabileceğini de belirtti.

Bulgaristan Denizaltı Arkeoloji Merkezi ile İngiltere’den Southampton Üniversitesi ve Ulusal Arkeoloji Müzesi uzmanlarının yer aldığı çalışmada, enkaz halinde bulunan gemi türünün bugüne kadar sadece Yunan çömleklerinde resmedildiği sonucuna da ulaşıldı.