Dünyada geçen yıl 71 milyonu aşkın kişi iç göçe maruz kaldı

Yayınlanan yeni bir rapora göre üst üste binen krizler 2022 yılında dünya genelinde 71 milyonu aşkın kişi ülke içinde evlerini terk etmek zorunda kaldı.

l'Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) ve Norwegian Refugee Council (NRC) tarafından hazırlanan ortak raporda, 2022'de 71,1 milyon kişinin ülke içinde yerinden edildiği belirtildi.

Bunlar arasında yeni iç göçe maruz kalmış olanların sayısı 61 milyon olurken, bazıları da birkaç kez kaçmaya zorlanmış kişilerden oluşuyor.  2021 yılı ile kıyaslandığında yüzde 60’lık bir artışa denk geliyor.

Artışın büyük bir kısmı Ukrayna savaşından kaynaklanırken, buna Pakistan’daki sel felaketleri, dünyada halen devam eden yeni çatışmalar veya Amerika ülkelerinden Pasifiklere kadar belli sayıda felaketler eklendi.

Geçen yıl çatışmalardan kaynaklı yeni iç göç, 28,3 milyona yükselerek, bir önceki yılın iki katına, son on yılın ortalamasının ise üç katına çıktı.

Ukrayna’da iç göçe maruz kalan 17 milyon kişinin dışında, Pakistan’daki dev sel felaketleri nedeniyle 8 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Sahra Altı Afrika’da 16,5 milyon kişi iç göçe maruz kaldı. Bunun yarısı özellikle Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Etiyopya’daki çatışmalarla bağlantılı.

2023’te iç göçün artmaya devam etmesi bekleniyor. Zira Sudan’da nisan ortasında başlayan çatışmalar nedeniyle 700 binden fazla kişi göçe zorlandı.

Dünyanın her yerinde insanlar göçe maruz kalsalar da, ülke içinde yerinden edilenlerin yaklaşık dörtte üçü sadece 10 ülkede yaşıyor: Suriye, Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ukrayna, Kolombiya, Etiyopya, Yemen, Nijerya, Somali ve Sudan.

Göç mağdurlarından birçoğu yıllardır süren çatışmaların mağduru olurken, yeni iç göçlerin çoğunluğu doğal felaketlerden kaynaklı.

Doğal felaketler 2022 yılında 32,6 milyon kişiyi göçe zorladı. Bir önceki yıla kıyasla yüzde 40’lık bir artışı ifade ediyor.

NRC Başkanı Jan Egeland, bu krizler yığını için "mükemmel bir fırtına" diyor.