Ebola’dan kurtulanların bağışıklık sistemi değişim geçiriyor

Yapılan bir araştırma, Batı Afrika’da 2013-2016 arasında 11 bin kişinin yaşamına mal olan Ebola salgınından sağ kurtulanların bağışıklık sistemlerinde uzun vadede ciddi değişimler görülebileceğini gösteriyor.

Fransız uzmanlar Pr. Yves Lévy ve Aurélie Wiedemann ile Ebola salgınının en çok vurduğu ülkelerden olan Gine’deki uzmanların katıldığı bir araştırmanın sonuçları, Nature Communications dergisinde yayınlandı. 2013-2016 arasındaki salgında virüsün bulaştığı ve sağ kurtulan 804 kişinin kan, salya, idrar ve sperm örneklerinin alındığı araştırmada, virüsün uzun vadede bağışıklık sisteminde bıraktığı izler incelendi.

BAĞIŞIKLIK PROFİLİ OLDUKÇA FARKLI

Daha önce hastalığa yakalanan deneklerden salgından 2 yıl sonra alınan örneklerin hiçbirinde Ebola virüsü izine rastlanmazken, özellikle bağışıklık sistemindeki değişim dikkat çekti.

Buna göre, virüsten sağ kurtulan bireylerin bağışıklık sistemi profili hiç bulaşmayanlara oranla farklı özellikler gösteriyor. Burada özellikle bağışıklık hücrelerinin yanı sıra IgG adlı antikorlarda değişim gözlendi.

Bu bireylerin bağışıklık sistemlerinde görülen biyolojik anormalliklere işaret edilen araştırmada, kronik yorgunluk, kas ve kemik ağrıları ile görme bozukluklarının Ebola’nın geç dönem semptomları olarak ortaya çıktığı belirtildi.

“UZUN VADEDE GÖZLEM ALTINDA OLMALARI GEREKİYOR”

Araştırmalarına ilişkin basın açıklamasında görüşlerine başvurulan Aurélie Wiedemann, salgından sağ kurtulanların uzun vadede takip edilmelerinin gerekli olduğunun altını çizdi. Wiedemann, ortaya çıkan bağışıklık profilinin ileride kronik bir hastalığa doğru evirilme ihtimalinin gözlemlenmesi gerektiğini de vurguladı.

İlk kez 1970’li yıllarda ortaya çıkan Ebola virüsü birçok kez salgınlara neden olmuştu. 2013-2016 arasında ağırlıklı olarak Gine, Liberya ve Sierra Leone’de görülen salgında tespit edilebilen en az 11 bin 310 kişi hayatını kaybetmişti. Salgında 28 bini aşkın vaka tespit edilse de gerçek rakamların çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Ebola son olarak geçtiğimiz yıl Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 2 bini aşkın kişinin yaşamını yitirmesine yol açmıştı ve salgın halen tümüyle kontrol altına alınabilmiş değil. Ebola, ölümlerin vakalara oranı üçte birin üzerinde olması nedeniyle oldukça ölümcül bir hastalık olarak biliniyor.