Efrin bir kez daha BM Güvenlik Konseyi’nde tartışıldı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, Suriye’de insani yardım gerekçesiyle ateşkes sağlanması konusunda yaptığı toplantı başarısızlıkla sonuçlandı. Toplantıda Efrin’deki Türk işgali de gündeme geldi.

Toplantı Perşembe günü gerçekleşti ancak somut bir sonuca varılmadı. Güvenlik Konseyi’nde Suriye’de insani ateşkes sağlanması tartışıldı. Özellikle Şam yakınındaki Doğu Guta’nın durumu kritik olarak değerlendirildi.

Toplantı İsveç ve Kuveyt tarafından talep edilmişti. Basına kapalı yapılan toplantı çıkışında açıklama yapılmadı. AFP’ye göre Fransız temsilci François Delattre, “yorum yok” derken, bir başka diplomat “Bu korkunç” dedi.

Salı günü BM’nin Şam’da konuşlu farklı kurumlarının temsilcileri yaptıkları açıklamada bir aylığına tüm Suriye’de derhal ateşkes talep etmişlerdi.

Rusya’nın BM büyükelçisi Vassily Nebenzia, toplantıyı terk ettikten sonra insani bir ateşkesin “realist olmadığını” söyledi. Nebenzia, alandaki insani durumun son aydan bu yana değişmediğini savunurken, “Biz de bir ateşkes ve savaşın sona ermesini görmek isteriz ama teröristlerin buna ikna olacağından emin değilim” dedi.

BM’nin insani işlerden sorumlu genel sekreteri Mark Lowcock medyaya yorumda bulunmayı reddetti. Diplomatik kaynaklar, Lowcock’un toplantı sırasında Suriye’deki uzun uzadıya detaylandırdı ve “2015’ten bu yana en kötü durumun” yaşandığını söyledi. Lowcock toplantı sırasında Doğu Guta’daki durumu “korkunç koşullar” şeklinde tanımladı.

BM yetkilisi Efrin ve Reqa’daki durumdan da bahsetti. Sözkonusu diplomat, Reqa’daki patlayıcılar nedeniyle tehlikesiz ve eşlik edilmeden bir geri dönüş koşullarının henüz oluşmadığını belirtti.

Fransız diplomat Delattre ise, toplantı öncesinde yaptığı bir açıklamada “İdlib vilayetinde, gözlerimizin önünde yeni bir Halep başlıyor” dedi