Efrîn için tek kelime etmeyen Merkel’e Meclis’te sert tepkiler

Almanya Başbakanı Angela Merke Meclis’te yaptığı konuşmada Doğu Guta’da rejimin saldırılarını “katliam” olarak tanımladı ancak Efrîn konusunda tek kelime etmedi. Bunun üzerine bir çok milletvekili sert eleştirilerde bulundu.

Alman meclisinde yapılan oturumda konuşan Merkel, Doğu Guta’daki saldırılar için “katliam” dedi ve saldırıların derhal durdurulmasını istedi. Merkel, Efrin konusunda tek kelime dahi konuşmadı.

Sol Parti ve Yeşiller milletvekilleri Başbakan Merkel’i Türkiye’ye ilişkin tutumunu sert sözlerle eleştirdi. Sol Parti Meclis Grubu Başkanı Dietmar Bartsch, Merkel’in Efrîn harekatına dair "tek kelime etmemesinin basbayağı saçmalık" olduğunu vurguladı.

Merkel’e hitaben konuşan Bartsch, "Orada uluslararası hukuka aykırı bir savaş yapılıyor ama siz bundan bahsetmiyorsunuz. Burada tek taraflı fikir beyan edemezsiniz" diye tepki gösterdi.

Yeşiller partisi Meclis Grubu Başkanı Katrin Göring-Eckardt de Merkel'in "acilen Suriye hakkında konuşması gerektiğini" ifade etti. Yeşiller Meclis Grubu Başkanı, "O zaman Afrin'e de değinmek, Türkiye'nin rolüne de değinmek gerekir" diye ekledi.

Mecliste yapılan oturumda Merkel’in partisi CDU’lu Johann Wadephul da Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırılarını eleştirdi.

"Yakın ve Ortadoğu'da Güncel Gelişmeler" başlıklı oturumda CDU Meclis Grubu adına konuşan Wadephul, "Eğer Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Efrin kentinin kuşatılmasını açıklıyorsa, bu teröristlere karşı düzenlenen meşru bir harekattan daha fazlasıdır" dedi.

Bunun Almanya tarafından da açık bir şekilde dile getirilmesi gerektiğini ifade eden Wadephul, Türk hükümetine "uluslararası hukuka saygılı olma ve Suriye'nin egemenliğini koruma" çağrısını yaptı.

SPD Dış Politika Sözcüsü Niels Annen de Türkiye'nin "meşru müdafaa" adı altında öne sürdüğü yaklaşımını eleştirdi. Türkiye'nin sunduğu kanıtların "kendisini ikna etmediğini" kaydeden Annen, Türkiye'nin Efrin'de savaştığı kişilerin DAİŞ’e karşı savaştığının altını çizdi. Annen, "Bunun uluslararası hukuk kapsamına girdiğinden emin değilim" dedi.