Efrîn saldırısının bütün araç ve silahları Alman yapımı!

Türk ordusu Efrîn’e yönelik saldırısını bilinenden daha fazla Alman yapımı araç ile silahlarla yapıyor. Leopard II tanklarının dışında Türk askerleri ve çeteleri “Heckler & Koch” firmasını ürettiği tüfekler ile Mercedes’in askeri araçlarını kullanıyor.

Türk ordusunun Efrîn’e yönelik saldırı ve katliamlarda Alman yapımı silahlar ve askeri araçlar yüzünden Berlin yönetimi baskı altında. Son olarak dün akşam devlet televizyon kanala ARD’de yayınlanan “Monitor” programı, Efrîn saldırısında Türk ordusunun baştan aşağı Alman yapımı askeri teçhizatlar ile donatıldığına dikkat çekti.

“Kürtlere karşı savaş- Made in Germany” ismiyle yayınlanan programda Efrîn’e saldıran Türk askerleri ve çetelerinin elindeki tüfeklerin lisans hakkının Almanya’nın önde gelen silah üreticisi “Heckler & Koch” firmasına ait olduğu belirtildi. Firmanın bu tüfeklerin Türkiye’de üretilmesi için Almanya’nın onay verdiği hatırlatıldı.

Ayrıca Türk ordusuna ait tankları Efrîn sınırına götüren askeri araçların da Alman otomotiv devi Mercedes tarafından üretildiği ifade edildi. Yine Efrîn saldırısı için Türk askerlerini taşıyan aracın ise yine Mercedes’in ürettiği “Unimog” tipi araç olduğuna dikkat çekildi.

EFRÎN ALMAN YAPIMI TOPLARLA BOMBALANIYOR

Programda Alman yapımı araçların bunlarla da sınırlı olmadığı, Leopard II tanklarının dışında Türk ordusunun kullandığı M60 tipi tankların da Alman otomotiv devlerinden MTU ve Renk firmalarının ürettiği motorlarla çalıştığı hatırlatıldı. Ayrıca Efrîn’e yönelik bombalı saldırıda kullanılan topların da yine MTU’ya ait motorlarla çalıştığı belirtildi.

Programda ayrıca Türk ordusuyla birlikte Efrîn’e saldıran çetelere de dikkat çekildi. Batılı ülkelerin bu gruplardan bazılarını “terörist” gördüğü ve daha önce DAİŞ ile birlikte hareket etiklerine vurgu yapıldı. Örneğin Türkiye’nin desteklediği “Ahrar al- Şam” örgütünün Alman federal başsavcılığı tarafından “terörist örgüt” olarak tanımladığı hatırlatıldı.

ARD’nin programında konuşan uzman ve politikacılar ise Türkiye’nin bu saldırıyla uluslararası hukuku çiğnediğini ifade ettiler. Türkiye’nin uluslararası yasaları ihlal vurgusu dün federal mecliste Efrîn’e ilişkin gerçekleşen oturumda da yapılmıştı.

NATO’nun harekete geçmesi için Alman hükümetinin göreve çağrıldığı oturumda konuşan Yeşiller Partisi parlamenteri Katja Keul de Alman savunma sanayi devi Rheinmetall’in hükümetin onayı almadan Türk ordusu için cephane ürettiğini ve bu cephenin de Efrîn saldırısında kullanıldığını söylemişti.

TÜRKİYE ‘TANKLARINIZI KULLANIYORUZ’ DEMİŞTİ!

Alman Leopard II tanklarının kullanıldığına dair fotoğrafların basında yer almasın rağmen federal Alman hükümeti, konuya ilişkin “bilgimiz yok” açıklaması yapmıştı. Fakat bu açıklamanın aksine, Ankara’nın konuya ilişkin Berlin’i bilgilendirdiği ortaya çıkmıştı.

Tartışmalar üzerine Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, yeni hükümet kurulana kadar Türkiye’ye daha önce satılan tankların modernizasyonu planına onay vermeyeceklerini ve Ankara ile silah ihracatının askıya alındığını söylemişti.

Fakat bu açıklamanın aksine Alman hükümetinin AKP’ye aracılar gönderdiği Ekim ayında bazı tanklar için anlaşmaya izin verdiği ortaya çıkmıştı. O dönem silah ihracatlarına onay veren ve Başbakan Merkel ile 6 bakanın yer aldığı Federal Güvenlik Konseyi (BSR) toplantısından hemen sonra Türk ordusuna aite 120 adet M60 tipi tankın modernizasyonu için yapılan anlaşmaya onay verildiği belirtilmişti. Almanya’nın yenilediği bu tanklar da şu anda Efrîn saldırısında kullanılıyor.

Efrîn saldırısında kullanılan Leopard-II tankları ise 2006-2009 yılları arasında Türkiye’ye satılmıştı. Toplam 354 Leopard II tankı kullanımda hiçbir sınırlama getirilmeden verilmişti. Önümüzdeki günlerde kurulması beklenen yeni federal hükümetin, Krauss-Maffei Wegman firması tarafından üretilen “Leopard II” tanklarının modernizasyon planına onay verip vermeyeceği bilinmiyor.