Ege’de bot faciası: 5 göçmen yaşamını yitirdi

50’ye yakın kaçak göçmeni taşıyan şişme bot Yunanistan’ın Leros adası açıklarında kayalıklara çarpması sonucu meydana gelen faciada en 5 göçmen yaşamını yitirdi.

Türkiye’nin kara suları içinde bulunan Bodrum yakınlarında şişme botla Ege’nin doğusunda, Yunanistan’a ulaşmaya çalışan göçmenlerin kaçak yolculuğu faciayla sonuçlandı. Yunanistan’ın Leros adası yakınlarında kayalıklara çarpan bot su alması sonucu denize düşen göçmenlerden 5’nin boğularak can verdiği açıklandı.
Yunan haber ajansı ANA’nın haberine göre ölen göçmenlerden dördü çocuk, diğeri ise kadın. Yaşamın yitiren çocuklarından ikisinin 5, birinin de 4 yaşında olduğu öğrenildi. Dün yaşanan facianın ardından bölgeye giden Yunanistan sahil güvenlik birimlerine ait kurtarma ekipleri göçmenlerden 41’nin kurtardığını açıkladı.

Helikopter desteğiyle facia sonrası bölgede göçmenleri arama-kurtarma çalışmalarının ise yoğun fırtına ve yağmur nedeniyle aksadığı, bundan dolayı da denizde ulaşılmayan göçmenlerin olabileceği ifade edildi.

YUNAN BAKAN: FACİANIN SORUMLUSU TÜRKİYE

Kazayı ilk fark eden ve sahil güvenlik birimlerine haber veren Yunan balıkçılar çok sayıda insanın sıkışırak yerleştiği botun fazla yükü kaldıramayarak kayalıklara çarptığını aktardı. 

Facianın ardından açıklama yapan Yunanistan Denizcilik Bakanı Yannis Plakiotakis ise “Maalesef bir kez daha masum insanlar Türkiye merkezli şebekelerin kurbanı oldu” diyerek yaşanan kazadan dolayı Ankara rejimini suçladı.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM)’un verilerine göre son bot faciasının yaşandığı Ege’nin doğusunu kapsayan bölgede 2014 yılından bu yana 2246 kaçak göçmen yaşamını yitirdi.