Ekvador’da cezaevinde yine katliam: 15 ölü, 20 yaralı

Ekvador’un en büyük cezaevlerinden birinde yaşanan isyanda en az 15 tutuklu öldü, 20’si yaralandı.

Ekvador cezaevi yönetimi basına yaptığı açıklamada tutuklular arasında yaşanan çatışmalarda ilk bilgilere göre 15 tutuklunun öldüğünü, 20’sinin yaralandığını belirtti.

Cezaevi yönetimi, taktik birliklerin cezaevinde kontrolü sağlamak için operasyonlarını sürdürdüğünü belirtti.

Cezaevi yönetimi bir önceki açıklamasında El Patron lakaplı Jorge Flores’in de kurbanlar arasında olduğunu ifade etmişti.

El Patron, mayıs ayında yapılan bir kara para operasyonunda yakalanmıştı.  Operasyonda 6,4 milyon dolar nakit para, 24 altın külçe, ateşli silahlar ve mühimmatlar ele geçirilmişti.

Uyuşturucu ile bağlantılı olarak Peru’da da hakkında hapis cezası olan El Patron’un tutuklular arasındaki şeflerden biri haline geldiği kaydedildi.

Çatışma ülkenin güneyindeki Latacunca kenti çevresindeki hapishanede yaşandı. 4300 tutuklunun bulunduğu bu cezaevi, ülkenin en önemli cezaevlerinden biri olarak biliniyor.

Şubat 2021’den bu yana cezaevlerinde tutuklular arasında yedi katliam yaşandı ve 400’den fazla kişinin ölümüne neden oldu.

Resmi verilere göre kapasitelerinin üzerinde dolu olan cezaevlerinde toplam 35 bin tutuklu bulunuyor. Bunlar arasında narkotrafikle bağlantılı çok sayıda çete üyesi var.

Dünyanın en büyük kokain üreticisi olan Ekvador, başta ABD ve Avrupa’ya doğru olmak üzere uyuşturucu sevkiyatları için bir çıkış limanı görevi görüyor.

17,7 milyon nüfuslu ülkede geçen yıl her 100 bin kişi başına 14 cinayet işlendi.