Ekvador, hapishane isyanından sonra binlerce mahkumu affedecek

Ekvador , bu hafta kıyı kenti Guayaquil'deki bir cezaevinde çıkan ölümcül isyanın ardından ülke cezaevlerinde yer açmak için binlerce cezayı affa çevirmeyi planlıyor.

Ekvador hapishane teşkilatı SNAI'nin müdürü Bolivar Garzon Cuma günü yaptığı açıklamada, yaşlılar, kadınlar ve engelli ve ölümcül hastalığı olanlar da dahil olmak üzere 2 bine kadar mahkumun serbest bırakılmaları için af listesinde önceliklendirileceğini, yabancı uyrukluların da sınır dışı edileceğini söyledi.

Garzon, "Şu anda 82 dava işleniyor" diyerek, SNAI'nin yabancıları ülkelerine geri gönderilmelerini denetlemek için Ekvador hükümetine teslim edeceğini de sözlerine ekledi.

SON İSYANDA 118 MAHKUM ÖLDÜ

Guayaquil'deki Litoral cezaevinde, Salı günü yüksek güvenlikli tesisteki rakip çeteler arasında çıkan şiddetli çatışmalarda 118 mahkumun ölmesi ve düzinelercesinin yaralanmasının ardından soruşturmalar devam ediyor.

Ekvador İçişleri Bakanı Alexandra Vela'ya göre, Ulusal Polis, adli tıp ekibi ölen 41 kurbanı tespit edebildi ve 77 ek cesedi tespit etmek için çalışıyor.

Bölge polis komutanı Fausto Buenaño'ya göre, ölenler kurşun ve el bombalarından kaynaklanan yaralanmalardan muzdaripti.

SNAI'ye göre, katliamla ilgili soruşturma sırasında yetkililer silah, mühimmat, 25 bıçaklı silah, üç patlayıcı cihaz ve çeşitli uyuşturucu maddeler ele geçirdi. Ekvador Polisi tarafından Perşembe günü yayınlanan bir videoda, güvenlik personelinin hapishane hücrelerinden birinden bazı eşyaları alırken yakalandı. Klipte plastiğe sarılı tabancalar, çeşitli bıçaklar, cep telefonları, mühimmat paketleri ve farklı uyuşturucu paketleri gösterildi.

Ekvador Devlet Başkanı Guillermo Lasso Çarşamba günü televizyonda yaptığı bir konuşmada, hapishanenin henüz tamamen güvenlik altına alınmadığını söyledi ve mahkumların akrabalarını ve ailelerini bölgeden uzak durmaya çağırdı.

Söz konusu hapishaneyi tamamen güvence altına alamadıklarını da belirten Lasso, ileriye dönük sonraki adımları organize etmek için plan geliştirdiklerini söyledi.

SNAI rakamlarına göre, Ekvador hapishanelerinde bu yıl 140'tan fazla şiddetli ölüm rapor edildi ve kan döküldü.

Son ölümlere yanıt olarak hükümet, Ekvador hapishanelerinde 60 günlük olağanüstü hal ilan etti. Tedbir, askeri birliklerin cezaevlerine konuşlandırılmasını içeriyor ve mahkumların mahremiyet ve serbest örgütlenme haklarını sınırlandırıyor.

Lasso yaptığı konuşmada, devletin olağanüstü hal süresince hapishane sistemine 24 milyon dolar ayıracağını da sözlerine ekledi.