El Fetih ile Hamas arasındaki barış görüşmeleri yeniden başlıyor

Filistin’de 10 yılı aşkın bir süredir devam eden iki başlı yönetime yol açan Hamas ve El Fetih arasındaki sorunları çözmeye dönük görüşmeler bugün yeniden başlıyor.

Mısır’ın arabuluculuğuyla yapılacak görüşmeler bugün başkent Kahire’de başlayacak. Görüşmelere El Fetih adına istihbarat örgütüne başkanlık eden Majid Farac ile örgütün Gazze Şeridi’ndeki temsilcisi Fayaz Ebu Ayta katılacak.

Gazze Şeridi’nde yönetimi elinde bulunduran Hamas’ı ise Salih el Aruri le örgütün Gazze’deki milis güçlerinin bölgesel komutanı Yahya Zinwar temsil ediyor.

Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın da başında olduğu El Fetih ile özellikle Gazze Şeridi’nde güçlü olan radikal İslamcı Hamas arasında 2006 yılı seçimlerinden sonra başlayan çatışmalar, 2007 yılında bölünmeyle sonuçlanmıştı. Hamas, Gazze Şeridi’ni ele geçirirken, El Fetih ise Batı Şeria’daki Hamas üyelerini tasfiye etmişti.

İki örgüt arasında 2011 yılında yine Mısır’ın arabuluculuğunda yapılan görüşmeler sonucunda barışta uzlaşılmıştı. Ancak iki güç arasındaki sorunlar bu anlaşmayla sadece saldırmazlık biçiminde çözülebilmişti. Son olarak Hamas ile İsrail arasında 2014 yılında çatışmalar yeniden şiddetlenmiş ve İsrail güçleri Gazze Şeridi’ne ağır bir saldırı düzenlemişti.